Primadonnaer, pragmatikere og lønnsmottakere
Finansavisen skrev i går om Per Henrik Stenstrøm, som blir nedringt av bedrifter som vil ha hjelp til å takle sine vanskelige kolleger. Stenstrøm har 25 års ledererfaring fra mediebransjen, og sier selv at han har vært leder for mange vanskelige folk.
Stenstrøm reiser nå rundt og forteller bedrifter hvordan de skal håndtere sine vanskelige kolleger, og hans budskap er kanskje overraskende: Vær glad for at du har brysomme kolleger.
En dyrehage av folk
På de fleste arbeidsplasser vil det være noen ansatte som andre oppfatter som brysomme. Mange av dem ligger under den danske professoren Helle Heins «primadonna»-definisjon av ansatte. Dette er personene som ser på arbeidet som et kall, og vil gjøre en forskjell.
– De skal alltid legge listen litt høyere. Primadonnaen er ofte surpompen som er uenige med alle andre i et møte. Det kan oppfattes som provoserende, sier Stenstrøm til Finansavisen.
Stenstrøm mener imidlertid at det er de irriterte som må endre sin oppfatning, og akseptere folks ulikhet.
– Jeg råder gjerne de som sliter med kollegene til å tenke at de jobber i en dyrehage, og en dyrehage trenger alle slags dyr; dovendyr, maurslukere, elefanter og apekatter. Alle dyrene har sine egne spesielle egenskaper, men det blir ofte lettere å akseptere det når man ser dem på den måten, mentalhygienisk sett. Man plasserer dem rett og slett i buret sitt, legger han til.
Helle Heins Arketypemodell
- Primadonnaen har et lidenskapelig forhold til jobben. Arbeidet, og spesielt måloppnåelse, gir primadonnaen et kick og en lykkefølelse
- Den ekstroverte prestasjonsjegeren henter energien sin utenfra, konkurrerer med andre og lever for anerkjennelse
- Den introverte prestasjonsjegeren henter energien sin innenfra, konkurrerer med seg selv og utfordrer seg selv med nye og komplekse arbeidsoppgaver
- Pragmatikeren ser på arbeidet som nettopp det: en jobb. Pragmatikeren er opptatt av å gjøre jobben etter kriteriene, og å ha en god balanse mellom arbeid og fritid
- Lønnsmottakeren ser på arbeidet som en straff for å få et desto større kick fra fritiden. Jobber og bidrar minst mulig, og ser på jobben som en måte å få lønn på.
Nyttige primadonnaer
Selv om primadonnaer kan oppleves som irriterende og negative, har de en evne til å utrette og skape noe, forklarer Stenstrøm. Mye på grunn av deres høye ambisjoner for både seg selv og bedriften.
– Primadonnaene kan derfor være en fantastisk ressurs. Men for de fleste virksomheter er det en fordel at man har mange ulike medarbeidere som drar i litt ulike retninger, sier han.
Han tror Norge er for redde for å sette sammen team med forskjellige typer mennesker, på grunn av faren for konflikter.
– Ofte er konflikter nødvendige for å komme videre.