Over 40 millioner er fordrevet i eget land
Totalt var 40,8 millioner internt fordrevet verden over ved utgangen av 2015. Til sammenligning er 20,2 millioner mennesker på flukt utenfor hjemlandet sitt, ifølge organisasjonens årlige rapport om internt fordrevne, som lanseres onsdag.
Flyktningene utgjør bare toppen av isfjellet, påpeker Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i forordet. Mens vi ofte hører om millionene som krysser landegrensene for å komme vekk fra krig, konflikter og andre katastrofer, er det altså dobbelt så mange som blir i hjemlandet etter å ha forlatt hjemmene sine. Det er disse internt fordrevne rapporten handler om.
– Mange strever for å overleve under umenneskelige forhold, utenfor medienes søkelys og utenfor de humanitære organisasjonenes rekkevidde, skriver Egeland.
Uvær og jordskjelv
19,2 millioner ble fordrevet på grunn av flom, jordskjelv og andre naturkatastrofer i løpet av fjoråret.
Av disse førte vær-relaterte ødeleggelser til at 14,7 millioner mennesker måtte forlate hjemmene sine. Det er imidlertid færre enn det årlige gjennomsnittet siden 2008, som er 21,5 millioner.
8,6 millioner ble fordrevet på grunn av konflikter og vold. Den siste kategorien har vært stadig økende siden 2003.
Tallet på internt fordrevne har økt med 2,8 millioner fra 2014. Etter den arabiske våren har veksten vært spesielt stor i Midtøsten og Nord-Afrika. Over halvparten av dem som ble drevet på internflukt i fjor, bor i Jemen, Syria og Irak.
Stengte grenser
I Syria er borgerkrigen inne i sitt sjette år, og over halvparten av befolkningen – nesten 11 millioner – er tvunget på flukt. Av disse befinner over halvparten seg fortsatt innenfor landets grenser. Mange naboland har nå enten stengt grensene eller innført restriksjoner.
– Hundretusenvis av mennesker er fanget i landet, forlatt i leire eller de bor i vertssamfunn nær grensepostene uten å ha noen lovlig fluktrute og ofte under umenneskelige forhold, heter det i rapporten.
Nesten 4,5 millioner syrere bor i områder som ifølge FN anser som vanskelig eller nesten umulig å nå, inkludert byer som er under beleiring.
Ifølge Flyktninghjelpen har man ikke fullstendig oversikt over internflukt-situasjonen i deler av Syria, særlig områder som er under IS' kontroll.
Utenfor Midtøsten er det Ukraina, Nigeria, Kongo, Afghanistan, Colombia, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan som har det høyeste antallet internt fordrevne.