Omstilling i DNB: Legger ned og ansetter nytt
Den gamle bankfilialen er på vei ut, mens bankenes tjenester i dag tilbys på mobil og utfordres av nye aktører. Flyselskapet Norwegian driver i dag bank. Og også Facebook har planer om å starte med banktjenester.
For å møte en helt ny virkelighet, har ikke bankene noe valg: De må endre seg.
Et tydelig eksempel finner man i Norges største bank: I februar kom meldingen om at DNB legger ned 59 bankfilialer i Norge og at 600 bankansatte mister jobben.
LES MER:
- Rekrutteringsbransjen er ikke arbeidsløs: Knallhard kamp om de beste IT-hodene
- Distrupsjonen er i gang: IT ikke for kostnadsreduksjon, men for økt inntjening
Jakter digitale hoder
Men likevel er banken på jakt etter nye kolleger. Men det er verken økonomer eller bankfunksjonærer som står øverst på ønskelisten. Det er IT-kompetansen banken jakter. Og DNB er ikke alene om å gå på digital hodejakt.
I DNB leder Head of Employer Branding and Executive Recruitment, Glenn Menkin, jakten på de digitale hodene.
Han forteller at DNB trenger mellom 100 og 200 nye IT-folk, og at konkurransen om de beste er hard på dette området.
– Bank og finanssektoren opplever en stor og rask endring med digitalisering av våre tjenester. I dag er mobiltelefonen det største bankkontoret, sier Menkin.
Han kan fortelle at mobiltelefonen «tok igjen den tradisjonelle nettbanken i løpet av 2014.
«Den gamle forestillingen om hva en bank er, gjelder ikke lenger»
– Og fra februar 2015 har mobiltelefonen vært den plattformen med størst bankaktivitet, sier Menkin.
Det er denne utviklingen som har skapt behovet for IT-kompetanse i Norges største bank.
– Vi opplever et kompetanseskifte også. Den gamle forestillingen om hva en bank er, gjelder ikke lenger. Banken er nå attraktiv arbeidsplass for IT-spesialister, mener han.
Menkin påpeker at teknologikompetanse ikke lenger er bransjespesifikk. De fleste virksomheter i både privat og offentlig sektor har et skrikende behov for IT-folk og konkurransen om de beste er tøff. IKT Norge opplyser at Norge mangler 6300 IKT-arbeidsplasser.
– For et par år siden var ikke DNB på radaren til IT-ekspertene. Men vi har klart å bygge opp et miljø og knyttet til oss noen av de beste på området, sier Glenn Menkin.
Også unge, såkalt digitale innfødte, står på ønskelisten til Menkin, og DNB har i den forbindelse utfordret en rekke teknologistudenter til å lage konseptet for «fremtidens bank».
– Alle er ute etter IKT-kompetanse i dag. På dette området er det klart at «the war for talent» er knallhard, sier Glenn Menkin.