Nye toppsjefer tenker likt
Når en ny toppsjef skrider inn i et selskap, kan det følge store endringer med på kjøpet. Noen strategiske grep som går igjen er å skifte ut ledere, kutte kostnader, etablere nye forretningsområder, satse på geografisk vekst og/eller å gå for oppkjøp og fusjoner.
McKinsey har sett nærmere på hvordan de nye sjefenes strategiske grep påvirker resultatene i selskapet. Bortimot 600 nye toppsjefer fra store selskaper er med i analysen, som tar for seg store strategiske grep sjefer har gjort i løpet av sine to første år i ny lederjobb.
Resultatene viser at det er viktig at den nye toppsjefen handler raskt og at vedkommende inntar et «utenfra-perspektiv», skriver McKinsey.com i sin omtale av studien.
Tenkte likt
Noe av det som overrasket konsulentene, var at nye toppsjefer som kommer til henholdsvis veldrevne og dårlig drevne selskaper tenkte forunderlig likt. Det store bildet var at de, i snitt, satset på samme type strategiske grep, med temmelig lik frekvens. Like strategiske grep ga imidlertid ikke den samme effekten i henholdsvis godt drevne og dårlig drevne selskaper.
McKinsey fant eksempelvis en positiv sammenheng mellom redesign av organisasjonen og total avkastning til aksjonærene for selskaper som i utgangspunktet var veldrevne, men ikke for dårlig drevne selskaper.
De fant videre en positiv sammenheng mellom endring i lederteamene og total aksjonæravkasning i dårlig drevne selskaper. Når det samme grepet ble tatt i veldrevne selskaper, skjedde det motsatte: Verdiene falt. Store strategiske grep viste seg å ha størst positiv effekt i dårlig drevne selskaper.
McKinsey understreker at funnene i studien ikke er kausale sammenhenger – det er mange andre faktorer som også kan virke inn på resultatene i selskapene. Ut fra annen erfaring, vurderer de imidlertid sammenhengene som sannsynlige.
3 råd
-
Innta «utenfra-perspektivet»
Konsulentene finner at eksternt rekrutterte toppsjefer har en tendens til å ta store strategiske grep og handle på et tidlig tidspunkt. McKinseys råd til nye toppsjefer er å innta «utenfra-perspektivet», uavhengig av om man er rekruttert internt eller eksternt. - Ikke følg massene
I snitt tar nye toppsjefer mange av de samme strategiske grepene, uavhengig av hva slags utgangspunkt selskapet de kommer til har. Ifølge konsulentene i McKinsey vil de nye sjefene gjøre det bedre hvis de analyserer selskapets kontekst før de tar grep.
- Gjør selskapet det dårlig? Bruk hele verktøykassa
I snitt gjør nye toppsjefer i dårlig drevne selskaper det bedre hvis de tar flere, og ikke færre, store strategiske grep enn snittet, skriver McKinsey.com. Dette betyr ikke at man skal sette i gang alt mulig med en gang, men det er en anbefalning om å handle og å ta dristige grep.