For få viser engasjement på jobben, viser en ny rapport. Bildet viser en tilsynelatende svært engasjert gjeng i kontorlandskapet til DnBNOR på Aker brygge. Norge var for ordens skyld ikke en del av studien.

Foto

NTB scanpix

Ny rapport: for få viser engasjement på jobben

Publisert: 2. mars 2016 kl 11.02
Oppdatert: 2. mars 2016 kl 12.39

Når arbeidere blir uengasjert koster det selskaper penger, prosjekter utvikler seg saktere, unødig ressursbruk forekommer, og selskapers målsetninger undergraves.

Det kommer fram i konsulentfirmaet Steelcase Globals studie "Engagement and the Global Workplace", som har gjort undersøkelser i 17 av verdens viktigste økonomier (se interaktiv oversikt under) med 12.480 respondenter. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Ipsos.

Formålet med rapporten er å måle "relevante dimensjoner i arbeidstaker-engasjement og tilfredshet på arbeidsplassen." Resultatene er representative for målgruppen til Steelcase, som i stor grad består av kontorarbeidere i større firma.

Overordnet fant rapporten at mer enn én tredel av arbeidere i verdens 17 viktigste økonomier er uengasjert.

Videre påpekes fem nøkkelfunn som forklarer resultatene:

  • Engasjement blant arbeidstakere er direkte knyttet til trivsel på jobben
  • Engasjerte arbeidstakere har bedre kontroll over egne opplevelser på jobb
  • Stasjonær teknologi slår mobil teknologi
  • Tradisjonelle arbeidsmetoder vedvarer
  • Kulturell kontekst påvirker engasjementet
Saken fortsetter under annonsen

– Funnene i studien indikerer at arbeidsmiljø enten øker eller hindrer innsatser for å øke arbeidstakeres engasjement, heter det i rapportens sammendrag.

– Realiteten er at det ikke er så mange svært engasjerte arbeidere som organisasjoner trenger. Antallet uengasjerte kontorarbeidere overgår faktisk de engasjerte, noe som har direkte innvikrning på resultater. Å løse dette problemet er en kompleks og vanskelig oppgave (...), skriver administrerende direktør i Steelcase, Jim Keane, i rapportens forord.

I grafen under kan du utforske og sammenligne topp- og bunnresultatene fra landene som var del av undersøkelsen.