Den viktigste grunnen til inflasjonsfallet er den store nedgangen er flyprisene sammenlignet med i fjor, mener Nordea.

Foto

NTB scanpix 

Norske banker spår «betydelig» fall i inflasjonen

Publisert: 11. juli 2016 kl 09.11
Oppdatert: 11. juli 2016 kl 09.12

I dag legger SSB frem tall for inflasjonen i juni. Norges største banker spår at tallet vil falle betydelig sammenlignet med de seneste månedene, og samme tid i fjor.

– Fallet er betydelig og vil få oppmerksomhet, slår økonom i Nordea Markets, Gaute Marius Langeland, fast i dagens morgenrapport.

De siste månedene har kjerneinflasjonen vært litt over 3 prosent. Nordea venter et fall i kjerneinflasjon til 2,6 prosent, fra 3,2% i mai. DNB markets spår et fall til 2,7 prosent, mens Norges Banks anslag er på 2,65 prosent. 

– Hovedgrunnen til det var en uvanlig sterk prisoppgang i juni i fjor som vi ikke tror gjentar seg i år, skriver seniorøkonom i DNB, Kyrra Aamdal, som legger til at «det er temmelig stor grad av samstemmighet i anslagene på kjerneinflasjonen i juni.»

Det legges likevel ikke skjul på at det kan være en del svingninger i juniinflasjonen, og at dagens tall derfor kan by på overraskelser.

– Så langt har Norges Bank vært i en langt bedre situasjon enn mange av dens europeiske kollegaer, med inflasjon litt over målet og renter som er lave, men fortsatt tydelig over null. Fremover kan dette endre seg. Inflasjonen i Norge har blitt trukket opp av veksten i prisene på importerte varer, noe som først og fremst skyldes svekkelsen av kronen. Denne effekten er i ferd med å avta og det er sannsynlig at inflasjonen vil tendere nedover i månedene fremover, skriver Aamdal. 

Norges Bank har varslet at den vil sette rentene ned til høsten.

Saken fortsetter under annonsen

– Da minker avstanden til lavrentenivået i andre land. Dagens inflasjonstall, selv om det kommer ut høyere enn ventet, vil neppe endre på dette bildet, slår han fast. 

Langeland i Nordea mener den viktigste grunnen til den forventede store nedgangen er flyprisene, «som trolig går ned 15% m/m i juni, sammenlignet med en økning på 18% i fjor.»

– Dette er et resultat av tidspunktet for ferie og helligdager. I tillegg venter vi at matvarer trekker ned på grunn av baseeffekter, skriver han.