Carlos Slim, tidvis verdens rikeste mann, tilbyr eldre arbeidstakere å gå ned i stillingsbrøk heller enn å gå av med en dårlig pensjon. 

Foto

NTB Scanpix

Når alternativet er å jobbe til du dør

Publisert: 10. mars 2016 kl 10.51
Oppdatert: 10. mars 2016 kl 11.26

Det er Michael Skapinker i Financial Times som har sett på hvordan tradisjonelle karriereveier ikke lenger leder til et trygt arbeidsliv hvor man begynner tidlig i tyveårene, avhengig av utdanning, når toppen i femtiårene og går av med pensjon ti år senere.

Bakgrunnen er den britiske rapporten om underdekningen av pensjonsforpliktelsene som kom i forrige uke. 

En av konlusjonene for Storbritannias arbeidsfolk, som ikke har vært med på å få igjennom en streng pensjonsreform som i Norge (og heller ikke har den samme modellen for samarbeid mellom partene i arbeidslivet), er at alt for mange sparer for lite til egen pensjon og derfor ligger an til å måtte jobbe til de stryker med.

Britiske myndigheter har riktignok igangsatt arbeid for å se på pensjonsalderen, og det er ingen som forventer at den skal settes lavere.

Skapinker ser for seg noen forskjellige scenarioer for den videre utviklingen som også er relevant for situasjonen i Norge.

1) Arbeidsgivere fraskriver seg ansvaret. De forstår at pensjonene blir dårligere, men de er ikke villige til å ta kostnaden ved å holde på eldre arbeidstakere og overlater dem til seg selv til fordel for yngre folk. Det eneste som hindrer arbeidsgivere fra å gå denne veien, er aldersdiskrimineringslovgivningen, ifølge Skapinker. Men eldrebølgen vil også gjøre det vanskeligere å finne unge erstatninger for hver medarbeider som sendes ut i en tidlig pensjonstilværelse.

I Norge har for eksempel Statoil bestemt seg for at det beste for dem er å få eldre arbeidstakere over i pensjon, men da i svært gode pensjonsordninger.

Saken fortsetter under annonsen

2) Både arbeidsgiver og arbeidstaker forstår at alle må jobbe lenger enn før, og tillater det. Den klassiske karrierestigen blir i praksis forskjøvet med noen år. Dette tror Skapinker er det mest sannsynlige scenarioet. En utfordring kommer til å bli hva yngre arbeidstakere vil synes om å ledes av sjefer de anser å være utgått på dato.

3) Carlos Slim-modellen. Meksikanske Slim er mest kjent for å ha vært verdens rikeste mann i noen år som leder i sitt eget telekonsern. Mindre kjent er at han tilbyr eldre ansatte å gå ned i stillingsbrøk i stedet for å tvinges til å gå av med pensjon. Dette er modellen som virker best på papiret, mener Skapinker. Dersom modne medarbeidere er villige til å jobbe tre dager i uken, blir det også bedre plass til de yngre.