Foto
ID 14249452 © Levente Gyori | Dreamstime.com

Mening på jobben - en personlig opplevelse

Publisert: 20. juni 2016 kl 11.05
Oppdatert: 20. juni 2016 kl 13.00

Det er mange som har forsket på hvor viktig det er å ha en meningsfull jobb. Mening kan motivere, men hva skal egentlig til for at vi opplever at jobben vi gjør gir mening?

Catherine Bailey, professor ved University of Sussex i Brighton, og Adrian Madden, som underviser ved University of Greenwich i London, intervjuet 135 personer som hadde ti svært forskjellige yrker for å finne svar. Alle ble bedt om å fortelle om hendelser der de hadde opplevd arbeidet sitt som meningsfylt. De ble også bedt om å fortelle om situasjoner der arbeidet føltes meningsløst.

Personlig opplevelse

Svarene forskerne fikk inn avdekket at opplevelsen av mening på jobben var en veldig personlig og indiviuell sak.

Når medarbeiderne reflekterte rundt hva jobben de gjorde innebar for samfunnet, tok de ofte utgangspunkt i noe som betød noe for dem selv som individer, forteller Bailey og Madden i artikkelen «What Makes Work Meaningful – Or Meaningless» hos MIT Sloan Management Review. Eksempelvis snakket folk gjerne om arbeid og mening i lys av tanker eller minner som hadde med nære familiemedlemmer – som foreldre eller barn – å gjøre.   

Uventede hendelser

Forskerne hadde trodd at opplevelsen av mening på jobben var relativt stabilt over tid, men slik var det ikke. Når de som ble intervjuet snakket om hendelser på jobben som virkelig hadde vært meningsfulle for dem, snakket de om øyeblikk som ikke hadde vært planlagt; uventende hendelser. 

Saken fortsetter under annonsen

Et annet overraskende funn var at medarbeiderne nesten ikke snakket om god ledelse i det hele tatt når de beskrev meningsfulle øyeblikk på jobben. Til gjengjeld snakket de om dårlig ledelse som den enkeltfaktoren som i størst grad bidro til å ødelegge meningen med jobben.

I artikkelen hos MIT Sloan Management Review beskriver forskerne en rekke faktorer som bidrar til følelsen av mening/ meningsløshet på jobben. Dette er noen av dem:

3 kjennetegn ved meningsfylt arbeid:

  • Arbeidet var viktig for flere enn dem selv. En søppelkjører snakket eksempelvis om viktigheten av resirkulering, og at arbeidet hans bidra til et renere miljø for barnebarna.
     
  • Blandede følelser. Meningsfylt arbeid var ikke nødvendigvis forbundet med boblende glede. Arbeid med mening var ofte forbundet med vemod og utfordrende situasjoner. Sykepleiere snakket om meningen i å pleie pasienter mot slutten av livet. Advokater snakket om hardt og langvarig arbeid som førte til at de vant saker som forandret klientenes liv. Ulike yrkesgrupper snakket om det meningsfulle i å løse komplekse problemer.
     
  • Meningsfulle øyeblikk på jobben forstås både i lys av arbeidet i seg selv, men også i lys av personlige livserfaringer. Noe av det som skapte en opplevelse av mening, var når man hadde gjort en god jobb og det ble satt pris på av andre.

3 faktorer som trigger følelsen av meningsløshet:

  • Når arbeidet kolliderer med folks personlige verdier. Eksempel: organisasjonen er opptatt av bunnlinjen, individet er opptatt av kvalitet og profesjonalitet.
     
  • Når medarbeidere opplever at de blir tatt for gitt. Mange beskrev situasjoner der lederne ikke la merke til alt det arbeidet som var lagt ned. Følelsen av å ikke bli sett og satt pris på var en av hovedgrunnene til at folk opplevde arbeidet som meningsløst.
     
  • Meningsløse oppgaver. Forskerne fant at folk hadde klare formeninger om hvilke oppgaver de burde gjøre og hvordan de burde bruke tiden sin. Følelsen av meningsløshet kunne komme når de ble bedt om å bruke tiden sin annerledes.