– Når ledere ikke vil snakke om makt, er det fordi det er mye usikkerhet knyttet til det, tror Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi,

Foto

Agder Energi.

– Maktbruken i næringslivet er verre enn du tror

Publisert: 4. mars 2016 kl 09.23
Oppdatert: 4. mars 2016 kl 09.27

–Det som har slått meg, er at makt er noe næringslivsledere nødig tar opp som tema. De kvier seg for å snakke om det, sier Tom Nysted (63). Han er en av de lederne Endre Sjøvold har snakket med i arbeidet med boken «Maktbruk i arbeidslivet».

Nysted har vært næringslivsleder i flere tiår, de siste ti årene som konsernsjef i Agder Energi - hvor han startet med å rydde opp etter tidligere sjefer som hadde drevet et heftig maktspill. Han har lederbakgrunn fra store selskaper som Esso, ABB, Storebrand og Televerket/Telenor og har også ledet noen gründerbedrifter. Nysted har sett selskaper gå opp og ned, og har vært igjennom tallrike omstillinger. Underveis har han sett maktspill utspille seg, til dels i stor skala.

Les mer:

Maktbruk i arbeidslivet: Forstå makt­spillet

– Verre enn du tror

– Makt er i utgangspunktet positivt. All ledelse dreier seg om makt, og jeg tenker at ledere bør bli seg mer bevisst hvordan de bruker de ulike former for makt. Men makt kan også brukes skjult, for den personlige vinnings skyld, og når dét spillet begynner å gå ut av sine dimensjoner er det ofte verre enn man skulle tro. Du tenker at dette er ikke mulig, men så er det atskillig verre, sier Tom Nysted.

Han vil ikke snakke om konkrete selskaper og personer, men forteller at han i løpet av sin lange lederkarriere har sett og opplevd mye. Planting av negativ informasjon i media. Snubletråder for å hindre endringer. Næringslivsledere som spiller politikere ut mot hverandre. Det kan dessuten bestilles rapporter for det meste, og ifølge Nysted er det et velkjent grep at maktspillere bestiller rapporter som kan brukes i egen favør.  


«Du tenker at dette er ikke mulig, men så er det atskillig verre»

Saken fortsetter under annonsen

– Må snakke om makt

For sin egen del har han blant annet opplevd eiere som hadde en annen plan for et selskap enn det han selv som daglig leder ble informert om. I eiernes nye planer var ikke Nysted med.

– De spilte på forskjellige mekanismer, og trakk min integritet i tvil. Akkurat dét er det verste for en leder, sier Nysted, som mener Sjøvolds nye bok om maktbruk i arbeidslivet er viktig. Maktbruk skjer, og kunnskap om virkemidler og ulike kilder til makt kan bidra til at ledere og medarbeidere lærer seg å kjenne igjen maktspillet når det foregår og møte det med ulike mottiltak.

– Hvis man ikke kjenner igjen utilbørlig maktspill, kan spillerne få fritt spillerom. Da kan organisasjonen være ute å kjøre og arbeidsmiljøet kan bli riktig dårlig, sier Nysted.

Når ledere ikke vil snakke om makt, er fordi det er mye usikkerhet knyttet til det, tror konsernsjefen.

– Når du først erkjenner at det var slik det var, kvier du deg for å fortelle om det du har oppdaget og vært igjennom. Men enhver som går inn i ledelse må være forberedt på å håndtere både positiv makt og negative sider ved makt.