Macho-kultur stopper kvinners lederkarriere
Avisen Berlingske har den siste uken skrevet om kvinner o ledelse i Danmark. Det skaper debatt. Det startet med en omtale av en studie psykologen Sabrina Spangsdorf har presentert om emnet basert på en undersøkelse blant over tusen kvinner.
Spangsdorf konkluderer med at «ledelse handler om maskuline verdier, menn i grå frakker, som kvinner ikke kan identifisere seg med, og det holder kvalifiserte kvinner unna fra toppjobbene».
Karriererådgiver Birgitte Baadegaard tente debatten ytterligere, da hun sa seg enig med psykologen:
– Dansk ledelseskultur er temmelig rå. Den er ironisk, konfronterende og sarkastisk, og slikt matcher ikke et miljø hvor flest kvinner trives. I stedet for å konkludere med at kvinner derfor ikke egner sig til toppledelse, bør man erkjenne at dansk ledelseskultur hverken er lyttende eller innovasjonsfremmende og dermed bør endres, siger hun.
Poenget fra de to kvinnene er at dansk ledelseskultur er konfronterende, ironisk og macho. Sjefen skal gjerne drive med fjellklatring eller delta i ironman. I tillegg er tonen ofte sexistisk og kvinnefiendtlig, heter det.
Baadegaard og Spangsdorf har fått det til i koke i spaltene hos Berlingske.
– Det er en foreldet definisjon på ledelse at man først skal ha vært ute på slagmarken og erobret markeder for å kunne lede i toppen. I gamle dager hadde vi sjefer som ga ordrer og ropte 'den veien!'. I dag handler det om å skape resultater gjennom mennesker, og tiden er kommet for å slå den nåværende topplederkodeksen ihjel, sier Birgitte Baadegaard til Berlingske.
LES MER OM KVINNER OG LEDELSE
- Ingen nye: Ingen kvinner blant 44 nye toppsjefer de siste syv årene
- Stor undersøkelse: I fjor var kun 2,8% av nyansatte toppledere i verdens største selskaper kvinner
- Lønner seg: Flere kvinnelige ledere godt for bunnlinjen
- De klokeste hodene? Kvinner diskrimineres på toppen i norsk akademia
– Ikke sarte
Utsagnene har fått en rekke toppledere også kvinnelige – til å kaste seg inn i debatten. Noen mener den fremmer stereotype holdninger til båd manns- og kvinnerollen.
HR-direktør i det danske storkonsernet Tryg, Miriam Igelsø Hvidt, er uenig i påstanden om at kvinner ikke takler kornfronterende og direkte kommunikasjon.
– Kvinner er ikke sarte, og fikser gjerne en kontant og tydelig omgangstone. Min erfaring er at menn ofte er de som oftest har trøbbel med direkte og tydelig kommunikasjon, sier Igelsø Hvidt.
Men sex-kommentarene er hun – og mange, mange andre kvinner – møkka lei av, sier hun, og forteller om en mannlig kollega som synes det var synd hun hadde mistet sin sexy stemme da en forkjølelse slapp taket. – Sånt er ikke greit, og kinner er lei av sexistiske kommentarer på utseende og adferd, mener Tryg-direktøren.
1 av 4 toppledere i Danmark er kvinner. Og i bedriftsstyrende er kvinneandelen 20 prosent.
Debatten om hvordan danskene kan få flere kvinnelige ledere har pågått lenge, som i Norge.
I Norge er kvinneandelen blant topplederne enda lavere. Kvinner utgjør – i 2015 –16 prosent av daglig ledere i aksjeselskaper (AS), og 6 prosent i allmennaksjeselskapene (ASA) ifølge statistikk fra SSB.
Er machokultur en del av årsaken her på berget også?
For norske ledere er som kjent «merket» i Birkebeineren – på ski og sykkel – en obligatorisk lederkvalifikasjon?
Hvorfor er det ikke en større prestasjon å skrive et godt dikt?
Danske Miriam Igelsø Hvidt framholder i Berlingske at flere menn enn kvinner vil være i livsfare dersom alle sjefer må løpe maraton. Menn er som kjent mer overvektige.
– Jeg vet, for jeg har løpt mye maraton, sier hun.