Lokal innovasjon: Rågo på lokal mat
Gustav Myraune flyttet hjem til familiegården på Frosta og startet Trondheims Kjøkkenhage med matkassen Rågo i 2014. Per 1. juli hadde de 420 abonnenter i Trondheimsområdet. På Trøndersk Matfestival i begynnelsen av august fikk de 200 til. Målet er å øke med 100 nye i løpet av året. Fjøset er nylig bygget om til moderne pakkeri og lager med tre ulike klimasoner. Her har de kapasitet til å håndtere inntil 1500 matkasse-abonnenter.
Overskudd og naturlig vekst
I dag kjører to biler ut matkasser tre ettermiddager i uka, og selskapet sysselsetter fire-fem årsverk. Selskapet Trondheims Kjøkkenhage omsatte for nærmere 2,3 millioner kroner i 2015, en økning fra 344.000 i 2014. Overskuddet var på 50.000 kroner.
– Vi styrer mot em omsetning på mellom 3,5 og fire millioner kroner i år. Det spørs hvor gode vi er på neste matfestival. Det å møte kunder på sånne arrangementer er avgjørende , forteller gründer, eier og siviløkonom Gustav Myraune. Trøndersk Matfestival i begynnelsen av august er årets høydepunkt for ny-rekruttering.
Selskapet har drevet med overskudd siden starten, akkurat som planlagt.
– Målet er å kjøre med overskudd hele tiden. Det er jo mye morsommere. Vi satser på naturlig vekst, og at vi kan håndtere det, sier Myraune.
Gården som arbeidsplass
Gustav Myraune har bodd mange år utenfor hjembygda, og vært ansatt i Telenor og Cap Gemini, drevet snekkerfirma og med eiendomsutvikling, samt innen betong- og stålindustri. – Jeg har mye erfaring med salg og forretningsutvikling, men nå får jeg faktisk brukt siviløkonomutdanningen i alle fasetter. Når man starter egen bedrift, må man jo tenke på alt fra strategi til pennekjøp, sier han.
Da de tok over gården, hadde både han og kona Hanne arbeid på Stjørdal, og drev gården på kveldstid.
– Jeg synes det var slitsomt, og ville finne på noe så jeg kunne ha gården som arbeidssted på dagtid. Det har jeg jo greid, men oppstarten har vært så arbeidskrevende at jeg fortsatt har måttet gjøre gårdsarbeidet veldig tidlig på morgenen eller på kveldstid, erkjenner han.
– De som klager over søndagsåpne butikker kan bare slutte å syte. De skulle prøvd seg som bonde, legger han smilende til.
Inspirert av Kolonihagen
Halvøya Frosta i Trondheimsfjorden kalles gjerne «Trondheims Kjøkkenhage», noe Gustav Myraune har brukt i bedriftsnavnet sitt. I riktig gamle dager rodde Frosta-bøndene til Trondheim for å selge avlingene sine, og Frosta-grønnsaker har fortsatt høy status i distriktet.
– Hvorfor Rågo?
– Da vi bodde i Bærum, testet vi ut matkassen til Kolonihagen. Når jeg var på matfestivaler, slo det meg at det finnes et fantastisk utbud av råvarer der som man ikke finner igjen i butikkene, begynner Myraune.
– Frosta er unikt, blant annet har vi det mest kompetente miljøet på hagebruk i Norge, og det er primært grønnsaker som dyrkes her. Jeg synes jo forbrukerne fortjener å få varene rett fra bonden, fortsetter han.
Lokalt og kortreist
Standardrepertoaret er blitt stadig utvidet med nye tilbud og sorter. Det er ikke bare grønnsaker som havner i kassene, men også kjøtt, spekemat, brød og andre varer. Rågo tilbyr nå en standardkasse, en familiekasse og en stadig mer populær valgfri kasse der du selv kan velge innholdet blant over 40 ulike råvarer og foredlede produkter. Alt er lokalt og kortreist. Poteter og gulrøtter kommer fra egen gård, mens de hver uke henter de andre varene fra mellom 15 og 20 ulike leverandører på halvøya. Stadig kommer det nye leverandører til.
– Jeg har hele tiden hatt god dialog med Bama og Gartnerhallen om prosjektet mitt, for å sørge for at produsentene unngår represalier, forteller han. Det er uansett bare en liten del av produsentenes avlinger som havner i Rågo-kassene.
Om Rågo
Trondheims Kjøkkenhage AS på Frosta har siden 2014 levert ferske, lokale grønnsaker rett på døra til kunder i Nord- og Sør-Trøndelag, flest i Trondheim, under merkevaren Rågo.
Nå er det ikke bare grønnsaker, men også lokalt kjøtt og brød i kassene.
Eier og daglig leder er Gustav Myraune
Driftsresultat: 2015 50.000 kroner (2015).
Omsetning: 2.2 mill. (2015).
Kontrollerer alle ledd
Rågo-sjåførene er også lokale, noen av dem er dessuten også bønder og leverandører til matkassen. Kundene møter den samme bonden i rutete skjorta med det samme smilet til samme tid hver gang.
– Det er viktig for konseptet at vi har logistikken selv, med egne sjåfører og faste leveringstider. Dette er noe kunden setter stor pris på, sier gründeren.
Kart- og SMS-systemet som bilene benytter er utviklet av Gustavs bror, mens oppskriften som ligger vedlagt er skrevet av kona.
– Vi har bare én oppskrift hver gang, og reklamerer med at folk kan bruke sin egen oppskriftsbok, forteller gründeren. Rågo er altså ikke en tradisjonell matkasse med ferdige oppskriftshefter og oppskrifter til alle ukens middager.
Stort vekstpotensial
Å ha de ferskeste grønnsakene har blitt Myraunes varemerke og konkurransefortrinn.
Grønnsakene plukkes bare ett døgn før de pakkes i kasser. Dette gir bedre holdbarhet.
– Tighte frister er en del av servicen. Jeg er veldig fornøyd med helheten på det vi leverer, sier Gustav Myraune. Han ser stort vekstpotensial i driften, også utenfor Trondheim og Stjørdal. I første omgang er det nabokommunene som er aktuelle.
Tre BI-studenter har gjort en markedsundersøkelse for å se på hvor det er mest hensiktsmessig å utvide. En av utfordringene er å få med seg de aller minste husholdningene, da det er de som først hopper av ordningen.
Myraune har mange planer for utvidelser, å utvikle kassekonseptet, og å drive litt foredling. Men det vil han helst ikke snakke så mye om. Nå er det neste utkjøring som gjelder.
Nominert til lokalmatpris
Rågo er en av seks nominerte til prisen Årets Lokalmatgründer. Juryen har følgende begrunnelse for nominasjonen: «Gründeren Gustav Myraune har skapt en suksessrik matkasse av råvarer fra lokale produsenter på Frosta i Trøndelag til kunder i Trondheimsområdet. Regionale leverandører er viktig for å gjøre det nært, direkte og ferskt. Ved å levere på døra, kommer produsentene i mer direkte kontakt med kundene sine. Matkasser ble i begynnelsen møtt med skepsis, men har vist at de er kommet for å bli, og er blitt en ny verdikjede.»
Det er Hanen, Norgesgruppen og Nationen som står bak kåringen.
Juryleder er Hilde Charlotte Solheim, tidligere direktør for reiseliv og kultur i Virke, nå styreleder i destinasjon Røros.
Av de over 80 forslagene som kom inn, har juryen plukket ut seks finalister. Gjennom sommeren kan folk stemme fram sine favoritter. Vinneren blir kjent under «Matstreif», som arrangeres i Oslo første helgen i september.
De nominerte er:
- Thorbjørnrud Hotell, Jevnaker, ved Olav Lie-Nilsen
- Sæterstad gård, ved Knut Kastnes og Siri Kobberrød, Hattfjelldal i Nordland
- Matkassen Rågo, ved Gustav Myraune, Frosta
- Terroir Røros, ved Ingulf Galåen og Mikael Forselius
- Frukt- og siderruta, gårdene Lekve, Syse og Hakastad, Ulvik i Hardanger
- Wangensten AS, ved Jørn Wangensten, Valdres
(Kilde: Nationen).