Ledelsen bremser ofte digitaliseringen
IKT-selskapet VM-ware har foretatt en undersøkelse som viser at arbeidstakere i alle aldere ser viktigheten av å heve sin digitale kompetanse. Av undersøkelsen kommer det frem at nesten to tredjedeler av de spurte i Norden (63 prosent) er villige til å bruke egen fritid til å lære nye digitale ferdigheter som kan bidra til å heve produktiviteten i bedriften.
Undersøkelsen baserer seg på svarene fra 5700 kontoransatte i Europa, Midt Østen og Afrika, og inkluderer 500 respondenter fra de nordiske landene. Undersøkelsen viser at økte digitale ferdigheter er noe alle ansatte ønsker seg. Blant annet ønsker 43 prosent i aldersgruppen 45-54 i Norge ønsker råd og kursing innen design og utvikling av mobile applikasjoner.
Konkurransefortrinn
I Norden mener to tredjedeler (66 prosent) at økt bruk av digitale ferdigheter kan gi selskapet konkurransefortrinn, og 64 prosent tror det fører til bedre samarbeid mellom kollegaer. Mer enn halvparten av de spurte (57 prosent) mener også at økt bruk av digitale ferdigheter vil øke profitten til selskapet de neste fem årene.
– Vi står midt i en digital transformasjon som vil endre både arbeidslivet og hvordan vi som individer konsumerer tjenester på. Digitalisering gir gevinster, både for innbyggere og næringsliv, og denne utviklingen stopper ikke. Det betyr at bedriftene må utvikle ny digital kompetanse og ferdigheter for å være relevante i fremtiden. Denne undersøkelsen sier at de ansatte er villig til å være med på transformasjonen, de vil tilegne seg nødvendig digital kompetanse, men bedriftene legger ikke til rette for det, sier Nordensjefen i VM-ware, Kristine Dahl Steidel.
Ja! Jeg vil bli digital!
Andel ansattes svar på ulike spørsmål/påstander. I prosent.
Kilde: VM-ware
Får ikke muligheten
Selv om de ansatte mener økt digital kompetanse gir hele bedriften fortrinn, så opplever kun 43 prosent at de får muligheten til å bruke sine digitale ferdigheter på arbeidsplassen. Barrierene for å kunne forstå de ansattes digitale kunnskaper skyldes blant annet at digitale ferdigheter ikke regnes som en del av arbeidsbeskrivelsen (53 prosent). 40 prosent skylder på manglende budsjetter og restriktiv bedriftspolitikk, mens like mange skylder på manglende støtte fra IT-avdelingen.
Kristine Dahl Steidel i VM-ware mener teknologi og digitalisering må bli en integrert del av bedriftenes verdikjede og forretningsmodell for å hente gevinstpotensialet.
– I dag drives de fleste digitaliseringsprosjekter som frittstående prosjekter, og ofte for en mindre del av bedriftens virksomhet. Det er fortsatt slik at under halvparten av norske it-direktører sitter I toppledelsen i bedrifter. Så hovedbudskapet er at digitalisering og teknologiprosjekter må bli strategiske for virksomhetene og gjennomsyre hele organisasjonen, sier VM-ware-sjefen.
Bremseklossene
Andel ansattes svar på ulike spørsmål/påstander. I prosent.
Kilde: VM-ware
Toppledelsen tar ikke digitalt ansvar
Ifølge undersøkelsen fra VM-ware ønkser 51 prosent formell opplæring for å øke sine digitale ferdigheter, men kun 48 prosent opplever at ledelsen oppmuntrer til nye måter å jobbe på innen organisasjonen.
Undersøkelsen viser at fra de ansattes ståsted så mener 26 prosent av dem at bedriftens styre er den viktigste pådriveren for endring i organisasjonen. Men nesten likte viktig for endring oppleves IT-avdelingen – 23 prosent mener IT-avdelingen har det største ansvaret for endringsprosesser. Avdelingsledere og toppledelse derimot anses som mindre viktige i omstilling mot økt digitalisering – 18 prosent mener avdelingsdirektørene tar ansvaret for digitaliseringen, mens kun 13 prosent mener toppledelsen gjør det.
– Det er ledere som må styre digitaliseringsprosjektene, men fortsatt overlates dette i stor grad til IT avdelingen. Det er mange ledere som tror de ikke må kunne noe om teknologi, sier Kristine Dahl Steidel.
– Men det å forstå hvordan nye teknologier påvirker bedriftens fremtid er blitt grunnlaget for forretningsutvikling og den viktigste konkurransedimensjon i vår tid. Ledere må forstå potensialet i teknologien før de kan hente ut gevinst, fremhever Dahl Steidel.