Juristene svarer: Grense for hvor langt tilbake man kan kreve å få ferie overført?
Overføring av ferie
Spørsmål: Hei – Vi har en del arbeidstakere som har ferie til gode, både fra fjoråret og flere år tilbake i tid. Finnes det noe grense for hvor mange år tilbake i tid, eventuelt hvor mange dager man kan kreve å få ferie overført?
Arbeidsgiver
Svar: Ja og nei. I følge ferieloven kan arbeidsgiver og arbeidstaker skriftlig avtale overføring av inntil 12 virkedager ferie til det påfølgende ferieår. Begrensningene gjelder kun den lovbestemte ferien – slik at den «femte ferieuka» som ofte er avtalefestet og/eller tariffestet fritt kan overføres.
Arbeidsgiver har ansvaret for at arbeidstaker avvikler minstekravet til ferie, og kan bli erstatningsansvarlig dersom mer enn 12 virkedager av ferien ikke avholdes det aktuelle ferieåret.
Skulle det oppstå en situasjon hvor arbeidstaker likevel har mer enn lovens grense «til gode» - oppstår spørsmålet om arbeidstaker kan kreve å få overført de overflødige dagene selv om det er «i strid» med lovens ordning.
Svaret på dette er ja. Selv om arbeidstaker har til gode flere feriedager enn hva loven tillater, skal disse overføres. Det er derfor i prinsippet ikke noe grense for hvor mange dager som kan bli overført. Arbeidstaker kan likevel ikke kreve å forhåndsavtale dette. Overføring utover lovens begrensning er kun aktuelt dersom man først står overfor et lovbrudd.
Det er derfor å anbefale at virksomheten innfører rutiner for å påse at arbeidstakerne har avholdt så mye som mulig av den lovbestemte ferien – slik at man sørger for å overholde loven og at det ikke oppstår utfordringer knyttet til en uoversiktlig menge dager til gode.
SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy
Aldersgrense
Spørsmål: Vår bedrift har lenge hatt 67 år som øvre aldersgrense i bedriften. Jeg har lest at denne økes til 70 år den 1. juli 2016. Kan vi beholde dagens aldersgrense på 67 år?
Avdelingsleder HR
Svar: En bedriftsintern aldersgrense på 67 år kan kun beholdes inntil 1. juli 2016. Etter denne dato vil en aldersgrense på 67 år ikke kunne stå seg med mindre det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet.
SBDL v/advokat Marianne Gjerstad
Lengde på permitteringsperioden
Spørsmål: Jeg er personalsjef i en bedrift som har permittert ansatte fra 1. april i år, på grunn av oppdragsmangel. Nå har jeg fått med meg at lengden på permitteringsperioden er økt til 52 uker fra 1. juli. 2016. Gjelder denne regelendringen også permitteringer som er påbegynt før lovendring?
Personalsjef
Svar: Ja. Det følger vel implisitt av selve ordlyden i loven. Skulle man behandle allerede igangsatte permitteringer annerledes, måtte det nok stå uttrykkelig i lovteksten, og det gjør det ikke. Men departementet har sett problemstillingen, og i lovforarbeidene er det uttrykkelig sagt at endringen gjelder både permitteringer som allerede er påbegynt før 1. juli og det gjelder permitteringer iverksatt senere.
SBLD v/advokat Arvid R. Ødegård
#Spørjuristene
Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.
Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.