Jo, yngre generasjoner har også arbeidsmoral
Med jevne mellomrom kan man høre utsagn om at dagens unge ikke jobber like hardt, er mindre lojale og har dårligere arbeidsmoral enn tidligere generasjoner. Spesielt millennials, eller personer født på 80- og 90-tallet, får mye slakt. Ny forskning viser nå at arbeidsmoralen i alle fall er i god behold.
Et forskningsteam fra Wayne State-Universitetet i Detroit ledet av Keith Zabel har funnet at dagens unge har like god arbeidsmoral som etterkrigsgenerasjonene. Det skriver Science Daily.
Ulike egenskaper
Babyboomerene blir ofte framstilt som mennesker som setter arbeidet først, som ikke kaster bort tid og som behandler andre på en etisk måte i arbeidslivet. Disse trekkene er også forbundet med høy jobbtilfredshet, gode prestasjoner og stor grad av organisasjonstilhørighet.
På den andre siden krever dagens arbeidsliv andre ferdigheter, som samarbeid, kreativ problemløsning og teknologisk forståelse for å kunne gjennomføre oppgaver som er mindre rutinepregede og av mer sammensatt natur.
Ingen forskjeller
Zabels team sammenlignet 77 ulike studier som tok for seg 105 ulike mål på arbeidsmoral over tid for ulike grupper mennesker.
Analysen viste ingen forskjell på arbeidsmoral for ulike generasjoner, noe som støtter en rekke andre studier som sier det samme: det finnes ingen forskjeller på arbeidsmoralen til baby boomers og millennials på områder som lengden på arbeidsdagen og hvor forpliktet de føler seg til både jobb og familieliv.
Studien fant imidlertid en høyere arbeidsmoral hos personer i de studiene som tok for seg ansatte som jobbet i industribransjen, og som utelukket studenter.
– Funnene tilsier at en organisasjons forsøk på å omstille seg, med nye talentutviklingsprogrammer og opplæringsstrategier for å nå ut til den «vidt forskjellige» millenniumsgenerasjonen er unødvendige, og tilfører liten verdi. Utvikling av ansatte bør derfor ikke skille mellom generasjoner i måten det gjøres på, sier Zabel.