Omstilling: IT er ikke for kostnadsreduksjon, men for økt inntjening
Den digitale disrupsjonen, som det så fint heter – altså det faktum at digitalisering og ny teknologi endrer virksomheter og gjør gamle forretningsmodeller overflødige – skjer allerede nå. Det viser en omfattende global undersøkelse blant IKT-direktører i 30 land, herav Norge.
Det er det internasjonale rekrutteringsselskapet Harvey Nash som i samarbeid med revisjons- og rådgivingsselskapet KPMG som står bak undersøkelsen.
Ifølge denne undersøkelsen sier to tredeler av IKT-sjefeneat digitaliseringen vil endre deres virksomhet fundamentalt, og en tredel hevder de står midt oppe I denne endringen allerede. 28 prosent tror endringen vil komme i løpet av de neste to årene.
Tre fjerdedeler av de spurte IKT-sjefene hevder at deres virksomhet ikke har noen strategi for å møte denne utviklingen.
Men det de som hevder å henge med i utviklingen har til felles er at toppsjef og styret i virksomheten er dypt involver og engasjert i endringsprosessene.
LES MER:
- Rekrutteringsbransjen er ikke arbeidsløs: Knallhard kamp om de beste IT-hodene
- DNB i omstilling: Legger ned og ansetter nye
Toppsjefen endrer fokus
44 prosent av IKT-direktørene forteller at de har fått større budsjetter det siste året, ifølge undersøkelsen. Også de administrerende direktørene rundt om i verden har endret sine prioriteringer innen IKT.
Mens toppledere tidligere stort sett har tenkt på IKT som et verktøy for å kutte kostander, har de i 2015 endret syn på hva IKT kan bety for virksomheten. I dag ser stadig flere toppledere på IKT som et verktøy for økt inntjening, innovasjon og utvikling av nye produkter og tjenester.
Et tydelig signal på denne utviklingen er hva IKT-sjefenes svarer er deres viktigste prioriteringer med IT-prosjekter:
- IKT-prosjekter som sparer penger: 34 %
- IKT-prosjekter som tjener penger: 66 %
Det mangler kompetanse
Men endring av strategi og prioriteringer fører til mangel på kompetanse. MAngelen på kloke, digitale hoder er en utfordring for svært mange virksomheter over hele verden.
60 prosent av IKT–lederne sier de mangler den kompetansen de trenger for å holde unna for sine konkurrenter. I en tilsvarende undersøkelse i 2013 mente 45 prosent at de manglet kompetanse.
Analytikere og ekspertise på big data er den kompetansen flest mangler, ifølge Harvey Nash-undersøkelsen.
Mangelen på analytikere er seks ganger så stor som neste mangelvare på listen: De som er gode på endringsledelse.
Halvparten av IKT-sjefene sier de kjøper ekstern bistand for å skaffe seg den kompetanse de mener de mangler.
Et litt artig poeng er at nye utfordringer gjerne forsøkes løst med nye titler. Og nå kommer (enda) en ny tittel for fullt i internasjonalt næringsliv. Andelen av de spurte IKT-sjefene som sier de har ansatt en «Chief Digital Officer» – CDO – en digital-direktør, har økt fra 7 prosent i 2014 til 17 prosent i 2015.
Den digitale disrupsjonen – digitalisering som endrer og gjør tradisjonelle forretningsmodeller overflødig – er altså i gang allerede, er hovedkonklusjonen som Harvey Nash og KPMG trekker ut av undersøkelsen.
Noen nøkkeltall fra undersøkelsen
- 59 % av IKT-direktørene hevder de mangler rett teknologikompetanse i sin virksomhet
- 23 prosent av IKT-direktørene mener de er godt forberedt til å møte utviklingen.
- 31 % av IKT-sjefene rapporterer til toppsjefen
- 15 % av IKT-sjefene til finansdirektør12 % av IKT-sjefene til driftsdirektør
- 50 % av IKT-sjefene tror de vil skifte jobb i løpet av de neste 2 årene
Sikkerhet er en stor bekymring ved digitalisering: 9 av 10 IKT-direktører mener et cyberangrep vil kunne ødelegge virksomhetens omdømme og merkevare, mens halvparten mener et angrep vil kunne skade virksomhetens inntjening kraftig.
Spesielt for Norge
Sammenlignet med det globale gjennomsnittet har en IKT-direktør i Norge…:
… mindre sannsynlighet for å ha fått lønnstillegg i fjor – 25 prosent fikk økt lønn i Norge, mot 31 prosent i resten av verden. Men norske IKT-sjefer blir mer verdsatt enn sine nordiske kolleger – der fikk kun 20 prosent lønnstillegg i fjor.
… et mer strategisk ansvar – 74 prosent anser in rolle som strategisk vikt (69 prosent globalt). Også her henger resten av Norden noe etter: Kun 63 prosent av IKT-sjefene ser på sin rolle som strategisk.
… større vanskeligheter med å skaffe rett kompetanse – 63 prosent av norske IKT-direktører sier de mangler rett kompetanse mot 59 prosent globalt. Her er svensker, finner og dansker bedre enn oss – «kun» 56 prosent sier de mangler rett kompetanse i sin virksomhet.
… omtrent like mye tatt av den digitale disrupsjonen allerede som resten av verden – Norge: 37 prosent av IKT-direktørene mener disrupsjonen allerede er i gang (globalt: 35 prosent). Mens resten av Norden er mindre bekymret: 29 prosent sier de allerede opplever disrupsjon.
… også norske IKT-sjefer opplever at toppledelsen har endret fokus i retning av nye løsninger for inntjening på bekostning av kostnadsbesparelser og driftssikkerhet. Mens spare kostnader var viktigst for 50 prosent i 2014, var denne andelen sunket til 42 prosent i 2015. I samme periode var nye produkter og tjenester som viktigste prioritet økt fra 47 prosent til 58 prosent i Norge.
… setter mye mer ut til eksterne: 65 prosent av norske IKT-sjefer bruker eksterne leverandører/konsulenter – det er 19 prosent mer enn det globale gjennomsnittet (46 prosent).
… blir ved sin lest – 16 prosent av IKT-sjefene tror de vil skifte jobb de neste to årene – mot 23 prosent i resten av verden.
… er ifølge denne undersøkelsen dårligst i verden på likestilling i IKT-ledelsen: Ingen av de norske selskapene i undersøkelsen hadde kvinnelig IKT-sjef, mens gjennomsnittet globalt er 9 prosent kvinner og gjennomsnittet i Norden er 7 prosent.