Intelligent eller sosial leder?
Forskningen peker i begge retninger. Noen kårer den intelligente, analytiske og strategiske lederen som vinner. Denne lederen håndterer informasjon raskt, fatter raskere og bedre beslutninger, som igjen fører til bedre utfall. Andre kårer den sosiale, karismatiske og personorienterte lederen som vinner. Disse lederne styrer sine følelser, har empati, og spiller andre gode. Dette skriver SmartBrief.
Ulike områder, ulik lederstil
Konkurransen mellom de to ulike lederegenskapene ender ofte i «ja takk, begge deler», men Development Dimensions International viser nå at svaret er mer nyansert.
Studien viser at de to ledelsestypene er viktige på sine egne respektive områder. De fant at IQ er den viktigste driveren av forretningsteft og økonomisk forståelse, men også av påvirkningskraft. Sistnevnte viser at folk tilsynelatende heller lar seg overbevise av rasjonelle og logiske argumenter enn et godt forhold til sjefen.
Den emosjonelle intelligensen er mest effektiv når det gjelder teamledelse og nettverksbygging, men også som en pådriver for handling. Dette kan tyde på at medarbeidere setter autonomi og tillit høyere enn kontrollstyring, og en leder som utviser dette har større sannsynlighet for å bli gjengjeldt med ansatte som jobber sammen mot et felles mål.
EQ kan læres
IQ er forholdsvis konstant, og vanskelig å lære seg. Emosjonell intelligens kan, på den andre siden, trenes opp. Dette innebærer å analysere seg selv, og finne sine svakheter og ineffektive atferder.
Det viktigste, skriver SmartBrief, er å unngå en forenkling av hva som karakteriserer en god leder. Ledelse er et komplekst tema, og en god leder forstår både sine styrker og sine svakheter, både på IQ og EQ. Han søker hjelp på de områdene han ikke er like sterk, og lager team som utfyller hverandre. Han rekrutterer også folk med andre egenskaper enn seg selv, for å skape mangfold.