Hvordan blir Trump som leder?

Publisert: 9. november 2016 kl 12.11
Oppdatert: 9. november 2016 kl 15.33

Det er tegn som peker i begge retninger, mener Steinar Bjartveit, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI med fagansvar for kurset «Ledelse, makt og mening». Han har to tanker, og ett forbehold, når han vurderer Donald Trumps lederstil. 

Foto
Sitasjonsbestemt. Situasjoner har en tendens til å forme lederskap mer enn personer gjør det, mener Steinar Bjarveit. (Foto: Anita Myklemyr)

Autentisk?

Den første tanken er at Donald Trump har vært autentisk gjennom valgkampen. T han har vist sitt sanne jeg.

– Hvis han har vist sitt autentiske jeg til nå, if what you see is what you get, så kommer USA til å få en narsissistisk baby som leder. Det vil si en fyr som er ekstremt sentrert rundt seg selv og som forherliger seg selv. Han mener han er unik, han tror han er Guds gave til jorden og hvisfolk kritiserer ham føler han at kritikken er urettferdig. Han vil hevde at de ikke ser det store bildet og det han prøver å få til. Mye i måten han opptrer på tyder på dette, og det er dette han har blitt mye kritisert for. Hvis dette slår til, får vi et gigantisk ego USAs presidentstol, sier Bjartveit.

Den andre tanken er at Trump ikke har vist hvem han egentlig er, men at han har vært ganske beregnende valgkampen igjennom.

Selv om mange har ment at han har vært en tulling, så kan det ha vært bevisst. 

Eller beregnende?

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis Trump har vært beregnende gjennom hele valgkampen, og det er det også en del ting som tyder på, så ser det ut til at han har truffet mye bedre enn mange folk har trodd. Det kan tenkes at de tingene han har gjort, sagt og vært har gitt ham uttelling. Han har angrepet Hillary på de stedene som har gitt ham selv full pott. Han har turt å si de tingene som ingen andre tør å si. Selv om mange har ment at han har vært en tulling, så kan det ha vært bevisst. Det er de som har sagt at man ikke må tro at det er den Donald man ser i valgkampen man vil få i presidentstolen. Hvis dette stemmer er Trump først og fremst beregnende og pragmatisk, og da vil USA få en leder som vil tilpasse seg situasjonskrav og være taktisk i sitt spill. Han kan fortsette med angrep, men han kan også komme fram til avtaler med folk under hånden og overraske, sier Bjartveit, som viser til at businesskarrieren hans peker i retning av dette. Trump er en mann som er opptatt av resultater.

Ny situasjon

Forbeholdet Steinar Bjartveit tar, er at Trump nå kommer inn i en helt ny situasjon som leder. Han er vant til å være forretningsleder, ikke politisk leder.

– Å være leder i politikken legger noen helt andre føringer, bindinger og begrensninger enn han er vant til fra business. Han vil få vanskeligheter både hvis han vært sitt sanne jeg som leder til nå valgkampen og hvis han er en pragmatiker. Det er grunn til å tro at han vil få mindre handlingsrom som politiker enn han har hatt som forretningsmann, sier Bjartveit.

Hvordan Trump faktisk vil bli som leder, er det ingen som vet, men Steinar Bjarveit minner om at situasjoner påvirker lederskap.

– Situasjoner former lederskap vel så mye som personer former lederskap. Det viste seg for eksempel at det var grenser for mye «yes we can» Obama klarte å få gjennomført da han faktisk kom i presidentskap. 
 

  •  LES OGSÅ: Trumps todelte seierstale, hvor retorikkekspert Jens E. Kjeldsen analyserer Trumps tale og Paul Gooderham fra NHH snakker om Trumps lederskap. 
Saken fortsetter under annonsen