Foto
ID 44183291 © Alphaspirit | Dreamstime.com

Hva skal til for å bli toppsjef?

Publisert: 12. september 2016 kl 10.48
Oppdatert: 12. september 2016 kl 10.57

Du må jobbe hardt, være smart, ha lederevner og flaks, men det er en annen - mindre omtalt og forstått - faktor som ser ut til å være særlig viktig for den som vil bli sjef på høyt nivå. Skal du hanke inn den typen jobb, hjelper det å ha erfaring fra ulike funksjoner. Graver du deg ned i ett spesialområde i mange år, reduseres derimot sjansen for å sjef. Det skriver The International New York Times.

Avisen skriver i en større artikkel om veien fram mot toppjobben, og omtaler her en stor analyse som er gjort av LinkedIn. Karrierenettverket LinkedIn har studert data fra 459 000 medlemmer som har jobbet i de ledende, globale konsulentselskapene (Valut Consulting Rankings) mellom 1990 og 2010, som senere er blitt vice president (nummer to i selskapet, etter toppsjefen), chief experice offiser (CXO; den som har ansvar for produkter og tjenester) eller partner i et selskap med minst 200 ansatte. 

Rundt 64 000 av de 459 000 personene i analysen endte opp i den typen lederstillinger, og etter å ha analysert profilene deres konkluderer LinkedIn blant annet med at det å bytte jobbfunksjon er bra. Å ha erfaring fra flere funksjoner (herunder finans og markedsføring) kan være et pluss for å forstå totalen i forretningene, noe som er viktig for en leder på høyt nivå.

Men variert erfaring er ikke alltid et pluss for den som vil gjøre sjefskarriere, viser denne analysen. Å hoppe fra bransje til bransje har en negativ samvariasjon (korrelasjon) med å gjøre det godt i business. The International New York Times skriver at dette muligens sier noe om hvor viktig det er å bygge relasjoner og erfaring innenfor en bransje.

Å jobbe i ulike selskaper innenfor samme bransje ser ikke ut til å ha noen betydning for om man når til topps eller ikke.

International New York Times viser til analyser som dette kan føre til at man i fremtiden kan få en bedre forståelse av hva slags utdanning og erfaring som må til for å få ulike jobber. Dette tidlige data, og det gjenstår mye jobb, men så langt ser det altså ut til at karrierestigen ikke går så beint oppover til toppjobbene som vi kanskje har trodd. Det ser ut til at det kan være lurt med noen sidespor. Og det ser heller ikke ut til at det å få en toppjobb kun handler om hvor smart man er. Det handler i tillegg om å skaffe seg variert kunnskap og erfaring, herunder å vise at man er i stand til å ta inn lærdom om felt utenfor egen komfortsone. 

Saken fortsetter under annonsen