HR Norges Lederprisen 2016 til Per Bleikelia
– Få vet bedre enn HR Norges medlemmer hva som kreves av en god leder. «Ansvarlig tilrettelegger» for Ringerike sykehus, direktør Per Bleikelia, leverer så selv garvede HR-direktører blir blanke i øynene, sier Juryleder Trude Husebø, styremedlem i HR Norge og til daglig HR-direktør i Skuld i en pressemelding.
I dag fikk han Lederprisen 2016 av den landsomfattende HR-organisasjonen og dens medlemmer.
– HR-profesjonen har jo som en av sine viktigste oppgaver å definere og utvikle godt lederskap, sier Per Bleikelia.
Ledere har mye å lære
Husebø er en av de som har latt seg imponere av hvilken forskjell Bleikelias tydelige og nærværende ledelse har gjort for organisasjonen, og mener at mange norske ledere kan ha mye å lære.
— Med rot i tradisjonene etter ledere som Jan Vincents Johannessen og Janne Carlzon, har Per Bleikelia ved Ringerike sykehus definert sitt og sin organisasjons lederfilosofi på en måte mange norske virksomheter bør bite seg merke i, sier hun.
Den opprinnelige politimannen Per Bleikelia ble hentet inn i helsevesenet av Jan Vincents Johannessen, tidligere leder for Radiumhospitalet og Rikshospitalet. Den utradisjonelle direktøren ved Radiumhospitalet som mange kjenner gjennom boken «Kunsten å leve» har nok satt sine spor i Per Bleikelias lederskap.
Da han tiltrådte som direktør for Ringerike sykehus i 2012 kom han til en virksomhet med problemer både økonomisk og ledelsesmessig. Siden da har han snudd underskudd til overskudd og byttet fjernledelse med tilstedeværelse.
Hans filosofi er noe HR Norge tror svært mange norske virksomheter kan trekke lærdom av. Det handler om å tilrettelegge hele organisasjonen slik at pasienten – som for mange andre vil være «kunden» — står i sentrum.
Snur pyramidene
— Han snur pyramidene og definerer møtet mellom behandler og pasient som det alt annet skal dreier rundt. I praksis gir han ansvar og myndighet til linjen, som i sin tur skaper gode resultater og høy grad av tilfredshet hos pasienter og medarbeidere, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.
«På sykehuset er det det faglige møtet mellom pasienten og behandlerne som er sannhetens øyeblikk. Alle vi andre har som jobb å tilrettelegge for at dette møtet blir best mulig», sa Bleikelia til Ukeavisen Ledelse i et intervju tidligere i år.
Det var noe av bakgrunnen for at en av hans første sjefsbeslutninger var endre sin egen stillingstittel. — «Sykehusdirektør» er en tittel som skaper avstand, sier han. — Derfor står det nå «ansvarlig tilrettelegger» på kontordøra mi.
Juryen skriver at Bleikelia er fremholdt som en rollemodell for ledere generelt og i helsevesenet spesielt, og roses opp i skyene fra de ytterste til de innerste delene av organisasjonen sin og en rekke andre kilder.
HR Norges Lederpris
HR Norges Lederpris er en institusjon i norsk arbeidsliv. Formålet med prisen er å framheve sammenhengen mellom godt lederskap av mennesker og gode resultater. Den deles ut til en leder som over tid har utvist særskilt godt lederskap og nådd mål på en måte som samsvarer med gode ledelsesprinsipper. Dette innebærer blant annet samspill mellom forretningsmessige og organisatoriske prosesser, forankring i sunne verdier og med basis i et positivt menneskesyn.
Priskomiteen ser blant annet etter:
Om lederen har nådd resultater gjennom god HR.
Om lederen har gjort noe helt spesielt eller nyskapende.
Om lederen har synliggjort seg i virksomhetens kultur og verdier.
Om lederen har kommunisert et positivt menneskesyn.
Om årets prisvinner:
Per Bleikelia er opprinnelig politimann og jobbet ved Politihøgskolen i begynnelsen av sin karriere. Direktør for Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen, rekrutterte ham til helsevesenet. Til Ringerike sykehus kom han fra en jobb som ekspedisjonssjef i Helse og omsorgsdepartementet.