Har informert Norge i 50 år
SSB vet hvor mange som trives i jobben, hvordan helsa er og hvem som er flinkest til å besøke slektningene sine. Alt dette vet de fordi de har intervjuere som ringer og spør. Eller drar hjem til deg. Disse intervjuerne opplyser Norge.
SSB har i dag 98 intervjuere fordelt på to ringesentre i Oslo og Kongsvinger, i tillegg til 74 som jobber hjemmefra rundt omkring i landet. Dette forteller Bengt Oscar Lagerstrøm til SSB. Han er seksjonssjef for personundersøkelser hos byrået, og kan i år feire at intervjuvirksomheten deres feirer 50 år. Han forteller om mange intervjuere og enda flere intervjuede.
– Siden intervjuvirksomheten ble opprettet, har nesten 4 000 personer vært ansatt som intervjuere i SSB. Og jeg vil anslå at vi har gjennomført om lag tre millioner intervjuer de siste 50 årene! Bare siden 2000 har vi gjort rundt 120 000 intervjuer årlig, sier Lagerstrøm, som legger til at noen av de største datainnsamlingene kan koste så mye som ti-talls millioner å gjennomføre.
Spør om alt
Allerede på 50-tallet vurderte SSB å starte opp intervjuvirksomhet for å gjennomføre utvalgsundersøkelser. Høsten i 1965 ble det vedtatt på Stortinget, og SSB kunne begynne å bygge opp en fast intervjuvirksomhet, blant annet for å belyse sosiale forhold.
I dag hentes det meste av statistikk ut fra offentlige registre. Intervjuundersøkelsene brukes når opplysninger ikke kan hentes inn på andre måter.
– Det kan være alt fra enkle faktaspørsmål som «leier du for tiden ut hybel eller leilighet med egen inngang, men i samme bolig som du bor?» eller «hvor ofte er du sammen med slektninger?», til mer sensitive spørsmål som «hvor mange alkoholenheter drikker du i gjennomsnitt på hverdager?», forklarer Lagerstrøm.
Teknologiske endringer
I løpet av 50 år har teknologiske utviklinger stått for store endringer i avdelingen, for eksempel da PC-assisterte intervjuer kom i 1995.
– Vi står imidlertid midt oppe i en ny stor endring knyttet til digitalisering, mer automatisering og mer tilrettelegging for selvadministrasjon. I dag henter vi stort sett inn informasjon gjennom respondentenes svar på standardiserte spørsmål. Snart vil vi be respondentene om svare via en nyutviklet applikasjon, sier Lagerstrøm.
Han forklarer videre at ny teknologi og trender, og for eksempel elektroniske spor både vil begrense og skape nye behov for intervjuundersøkelser fremover. Men Lagerstrøm påpeker at SSB og intervjuvirksomheten har tradisjoner for å håndtere teknologiske endringer:
– Når jeg ser tilbake på SSBs 50 år lange historie med intervjuing, så ser jeg at virksomheten har vært omfattende og økende. Den har også ligget i front av teknologiske endringer i SSB. Spesielt er det spennende å jobbe med hvordan intervjuerne skal fungere sammen med ny teknologi i morgendagens undersøkelsesdesign. Her er vi faktisk helt i front internasjonalt, sier han.
Viktig statistikk
SSB gjennomfører i 2016 16 undersøkelser, og intervjuer først og fremst på vegne av seg selv. Enten i forbindelse med faste datainnsamlinger som Arbeidskraftundersøkelsen og Levekårsundersøkelsene, eller ved nye statistikkbehov.
– Spesielt gjelder dette når vi trenger å undersøke hvordan spesifikke grupper har det, som innsatte i norske fengsler, lavinntektsgrupper, personer med nedsatt funksjonsevne, studenter, personer med innvandringsbakgrunn og mange, mange flere, sier Lagerstrøm.
Statistikken er tilgjengelig for alle på SSBs nettsider, og brukes av mange.
– Resultatene er viktige for beslutningstakere og journalister for å belyse ulike samfunnsforhold. Resultatene er også tilgjengelige for forskere og studenter gjennom Norsk senter for forskningsdata, slik at de kan brukes i opplæring og i forskning, sier han.