Foto

Dreamstime.

Foreslår tidsbank som balanse mellom jobb og privatliv

Publisert: 1. august 2016 kl 12.18
Oppdatert: 1. august 2016 kl 12.18

Offentlig ansatte i Danmark vil gjerne innføre en egen tidsbank for lettere på kunne balansere tidsbruken mellom arbeid og privatliv, skriver danske Ugebrevet A4.

I Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) ser man tidsbanken som en mulighet for at ansatte bedre kan få familie- og arbeidsliv til at spille sammen.

– Vi prøver å utvikle et verktøy som gir mer fleksibilitet og større frihet for våre medlemmer, men også fleksibilitet for ledelsen. Med tidsbanken kan se arbeidet i et lengre perspektiv, og man må "ta ut" sine timer i banken innen et bestemt tidsrom, for eksempel 30 dager eller tolv måneder, sier Flemming Vinther, nestleder i OAO og formann i en av den dansk hærens fagorganisasjoner. Vinther understreker imidlertid at ingenting er endelig bestemt, og at forslaget fortsatt må jobbes med. 

Men målet for OAO er å få på plass en bred avtale om opprettelsen av en tidsbank for alle arbeidstakere, påpeker nestleder Flemming Vinther.

– Vi ønsker at oppsparing av tid kan å gå på tvers av både privat og offentlig sektor. Du skal kunne ta med deg din oppsparte tid til en ny arbeidsgiver, uansett om du bytter fra kommunal sektor  til statelig eller fra offentlig til privat sektor, sier han.

Balanse mellom arbeids- og privatliv

Flere og flere mennesker finner det vanskelig å få jobb og privatliv til å henge sammen på grunn av økt krav til fleksibilitet fra arbeidsgiver. Kanskje en såkalt tidsbank kan være løsningen?

Saken fortsetter under annonsen

Tenk deg at din overtid vil bli kreditert en egen tidskonto. Dine timer vil bli konvertert til penger. Men du bestemmer selv om du «ta ut» timene som penger eller som fritid. Hvis du i en periode ønsker å redusere arbeidstiden for å få mer tid med familien, kan du ordne det ved å ta ut oppsparte timer fra tidsbanken.

Drømmer du heller om en ny bil eller nytt kjøkken, er det også mulig å ta ut din oppsparte tid som kontanter.

Eller du kan la timene og dermed pengen stå på konto til du går av med pensjon. Kort sagt, hensikten med tidsbank er at man i enkelte perioder kan jobbe seg ekstra mye, mens men i andre perioder får mulighet til å ta det roligere.  

Leder for Senter for balanse mellom arbeid og familieliv i Danmark, Helle Rosdadahl Lund, er positiv til forslaget om en tidsbank for danske arbeidstakere. Hun mener en tidsbank vil løse flere av de utfordringene mange opplever i hverdagen:

– Det er viktig at vi fokuserer på hvordan man skal sikre å ta hensyn til både tid og stress i hverdagen. Det er i den daglige at ubalansen oppleves av mange, sier hun.

Lunkent positivt

Blant arbeidsgivere ønsker man velkommen til tiltak som sikrer en mer fleksibel arbeidspraksis, heter det. Men det er urealistisk å tenke seg en modell der ansatte fritt skal ta oppspart tid med seg inn i en helt ny jobb. Det fastslår forhanslingsleder ved arbeidsgiverforeningen Dansk Arbeidsgiver (DA), Martin Steen Kabongo.

Saken fortsetter under annonsen

– For arbeidsgivere, er det et problem hvis man tar over ansatte som har spart opp mye tid. Da risikerer du å ansette en arbeidstaker som etter kort tid vil ta ut en lang permisjon, spår han.

Hvis tidsbanken skal gå på tvers av bransjer, er det avgjørende for DA at et selskap som mottar en ansatt med oppsperte timer kan kreve man bruker dem opp før man begynner, sier Kabongo.