Følelsene du har for jobben påvirker lojaliteten din

Publisert: 6. april 2016 kl 10.45
Oppdatert: 6. april 2016 kl 10.51

Dette fordi de opplever at arbeidet er en del av den de er som person; en del av identiteten. Det forteller Igor Knez, professor i psykologi ved Högskolan i Gävle, i en artikkel høyskolen har skrevet hos forskning.se. Og jo sterkere du identifiserer deg med jobben, jo mer motivert blir du. Den som har mye av identiteten sin på jobben, jobber ekstra, er mindre følsom for stress og føler seg mer rettferdig behandlet enn andre.

Tre nivåer

Det er imidlertid ikke gitt at det bedriften som sådan som får medarbeidernes lojalitet.  Psykologiprofessoren viser til at arbeidsrelatert identifikasjon og lojalitet defineres på tre nivåer:

  • Organisasjonsnivå
    Her handler det om at folk liker den organisasjonen de jobber for og er stolte av å jobbe der. De forteller i ulike sammenhenger om hvor bra det er på arbeidsplassen. 
     
  • Arbeidsgruppenivå
    På dette nivået identifiserer medarbeideren seg først og fremst med kollegene sine, og det er der han eller hun primært har lojaliteten sin. Kollegene betyr mye for dem.
     
  • Yrkesidentitet
    Her møter vi folk som føler at den største lojaliteten er lojaliteten til de oppgavene de har, det vil si selve yrket.

Følelser først

Igor Knez forteller i artikkelen hos forskning.se at det første som skjer når man begynner å utvikle en identifikasjon i arbeidet, er følelsen av nærhet/tilhørighet. Senere kommer det også til arbeidsrelaterte minner, erfaring og opplever som øker identifikasjonen. Følelsene kommer altså først, deretter tankene; og jo sterkere emosjonene er, jo mer intellekt, tanker, minner og erfaringer puttes med tiden inn i identifikasjonen.

Knez råder ledere til å tenke igjennom hvor folk har lojaliteten sin når de skal omorganisere. Hvilke kulturer finnes? Hvor har folk lojaliteten sin? Hva er det de identifiserer seg med? Klarer du å ta hensyn til den typen ting i omorganiseringen, kan det gå lettere enn om du ikke forstår hvor folk opplever at de hører hjemme.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge psykologiprofessoren har folk med lav utdanning ofte større organisasjonsidentitet og føler en større lojalitet til organisasjonen enn de med høyere utdanning.