FFO er bekymret over økt arbeidsledighet blant unge funksjonshemmede
Av de 85 000 som står utenfor arbeidslivet og ønsker seg i jobb, er 10 000 flere registrert arbeidsledige. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå sin arbeidskraftundersøkelse (AKU).
Generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Lilly Ann Elvestad, mener politikerne har mislykkes med å snu en dårlig trend.
– Unge er de mest sårbare og har større sjanse for å havne utenfor arbeidslivet. Det er en negativ trend at færre fra ungdomsgruppen er i arbeid. Dette bekymrer oss. Økt inkludering av funksjonshemmede i arbeidslivet må prioriteres høyt, sier Elvestad til Dagens Perspektiv.
Andelen sysselsatte funksjonshemmede i alderen 15-24 år har gått ned fra 44 til 35 prosent i perioden 2013 til 2016. Ifølge SSB, faller dette i tråd med utviklingen for sysselsetting blant ungdom generelt.
– FFO er ikke fornøyd med tallene som ble presentert i dag. Også da det var svært god sysselsetting i Norge generelt, var tallene for funksjonshemmede i jobb lave, sier Elvestad.
Ingen har knekt koden
Andelen sysselsatte blant de funksjonshemmede i alderen 15–66 år har holdt seg ganske stabil de fire siste årene. I 2. kvartal 2016 var 44 prosent i arbeid, sammenlignet med 73 prosent av befolkningen totalt i alderen 15-66 år.
– IA-avtalen (delmål 2) går ut på å forhindre utstøting og sikre økt rekruttering av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er iverksatt flere og ulike tiltak for å få flere i arbeid, men det virker dessverre ikke som om vi har klart å knekke koden for å få flere i jobb, sier Elvestad.
Blant dem som er i arbeid, er andelen på deltid betydelig større for de funksjonshemmede enn for befolkningen for øvrig. I 2016 hadde 43 prosent av de sysselsatte med funksjonshemning en deltidsjobb, sammenlignet med 25 prosent av de sysselsatte i alt.
– Unge med funksjonshemming er spesielt utsatt når det kommer til utenforskap. Det er viktig å satse på kvalifiserende tiltak og utdanning for å få flere unge ut i jobb. Vi syns det er svært bekymringsfullt at så mange er arbeidsledige, sier Elvestad.
Deltidsarbeid er klart mest utbredt blant kvinner: blant de funksjonshemmede hadde 61 prosent av de sysselsatte kvinnene en deltidsjobb, mens tilsvarende gjaldt for 36 prosent av de sysselsatte kvinnene totalt.
25.000 søker aktivt jobb
Av de 349 000 funksjonshemmede som ikke var i arbeid, var det 85 000, eller 24 prosent, som uttrykte ønske om arbeid i 2. kvartal 2016.
I år er det 15.000 flere enn i fjor som aktivt er på leting etter jobb, ifølge FFO.
– Tallet for funksjonshemmede i arbeid har holdt seg stabile til tross for i IA-avtalen og politisk enighet over hele linjen om å få flere funksjonshemmede i arbeid, sier Elvestad.
I 2015 var 15 000 av en gruppe på 87 000 registrert som aktive jobbsøkere. I 2016 var det 25 000.
Ikke alle som ønsker arbeid, blir regnet som arbeidsledige. Det gjelder noen betingelser om aktiv søking de siste fire ukene og om å kunne begynne i en jobb på kort varsel. Av de 85 000 funksjonshemmede med ønske om arbeid var det 25 000 som ble klassifisert som arbeidsledige i 2. kvartal 2016, skriver SSB.
Som andel av alle funksjonshemmede menn økte arbeidsledigheten fra 3,7 til 6,0 prosent det siste året. Økningen kom i hovedsak fra menn.