Angela Merkel og Tysklands finansminister Sigmar Gabriel har sett økonomien vokse, svært sakte - men sikkert. Nå advarer økonomer om lavere etterspørsel.

Foto

REUTERS / NTB scanpix

«Europas viktigste indeks» viser noe økt tillit til økonomien

Publisert: 22. mars 2016 kl 10.57
Oppdatert: 22. mars 2016 kl 10.57

Den tyske tenketanken IFO presenterer hver måned en indeks utarbeidet for å ta pulsen på tysk økonomi, og anses som en viktig indikator på utviklingen av europeisk økonomi. De nyeste tallene viser svak økning.

Ved å gjennomføre over 7,000 undersøkelser hos bedrifter i blant annet produksjon, anlegg og salg, forsøker IFO hver måned å gjøre seg opp et bilde av hvordan de kommende seks månedene vil se ut i tysk økonomi.

Etter forrige måling lå tilliten til landets økonomi på 105,7. Tirsdagens tall viser at folk har litt større tro på økonomien ved utgangen av første kvartal 2016: 106,7. Normalen er satt til 100, med utgangspunkt i gjennomsnittet i 2000.

Nøkkeltall fra privat sektor i noen av europas viktigste økonomier viser at servicesektoren demmer opp for svake tall fra industrien. Både i Frankrike og Tyskland fortsetter servicesektoren å vokse. Frankrikes samlede private sektor vokser fortere enn den har gjort på fem måneder, og avslutter dermed første kvartal 2016 sterkt.

Den tyske privatsektoren øker jevnt og trutt, men uten å gjøre store hopp. Analyseselskapet Markits økonom Oliver Kolodseike advarer om at lavere etterspørsel på tvers av bransjer kan komme til å svekke økonomien på sikt: – Det ser ut som at momentum i tysk økonomi fortsatt vil være treg i de kommende månedene, på grunn av færre nye ordrer og den svakeste økningen i etterslep siden forrige sommer. Det er også tegn som tyder på at dempet etterspørsel slår inn i arbeidsmarkedet, siden antallet nye jobber nærmer seg det laveste nivået på ett år.

Saken fortsetter under annonsen