Er du en leder eller en redningsmann?
Det kan høres fantastisk ut med ledere som vil gjøre alt for sine ansatte, men Anna-Mette Thomsen – spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi – skriver i et innlegg hos danske lederweb.dk at man skal være oppmerksom på hvordan den typen lederadferd kan slå ut i negativ retning.
Hun bruker en modell hun kaller dramatrekanten, en trekant hvor hver spiss i trekanten representerer tre ulike roller: en redningsmann, et offer og en skurk. Organisasjonspsykologens argumentasjon går i hovedtrekk som følger: Hvis man selv inntar én av disse rollene, tvinger man motparten over i en av de andre rollene.
Thomsen mener altså at en leder som velger redningsmannsrollen, gir medarbeideren valget mellom offerrollen og skurkerollen. Det finnes medarbeidere velger skurkerollen, gjennom å opptre dominerende, undertrykkende og kritiserende, men siden sjefen tross alt sitter i en formell maktposisjon, vil de fleste medarbeidere ifølge psykologen velge offerrollen.
Lederen som opptrer som redningsmann forsøker gjerne å redde de andre fra negative følelser. Resultatet kan imidlertid bli at medarbeideren eller kollegaen ikke selv blir i stand til å handle og ta selvstendige beslutninger.
Mange ledere forstår ikke hvorfor medarbeidere ikke tar ansvar, men hvis medarbeiderne har havnet i offerrollen, kommer de ikke til å ta ansvar, skriver Thomsen. De er blitt vant til at noen kommer og redder dem, og de føler seg også mindre kompetente enn de var. Han eller hun føler at de ikke duger, har mange forklaringer og unnskyldninger for hvorfor ting ikke går og ønsker ikke å ta ansvar.
Thomsens tips for å komme seg ut av dramatrekanten, er at man bruker en coachende lederstil der man stiller spørsmål, støtter og oppmuntrer med tanke på at medarbeideren kan fikse oppgavene selv og utvikle seg fremfor å bli værende i en offerrolle.