Eksperten på arbeidsmiljø som ble utbrent som direktør
Livet som øverste leder på det finske Arbetshälsoinstitutet kostet ham nesten livet. Det forteller professor Guy Ahonen til den fiske kringkasteren Yle.
– Arbeidsmengden og takten var helt forferdeling, sier han om jobben han nå er pensjonert fra.
Paradokset er at Ahonen er en av Finlands aller største autoriteter på nettopp arbeidsliv og arbeidsmiljø. At han hadde problemer med å takle stresset med en direktørstilling og forteller om det, har skapt ringvirkninger i Finland.
Fem møter om dagen. Rapportering og budsjettering. Et hundretalls eposter. Det høres kjent ut for de fleste i travle jobber. Likevel kom det som et sjokk på Ahonen.
– Jeg var ikke unik, det er sikkert vanlig for de fleste personer i direktørstillinger. Man tenker at de sikkert får god lønn for jobben og derfor skal de ikke klage. Det gjør de heller ikke, sier han til Yle.
Den store smellen kom da han satt på flyet fra Hanoi til København. Beskjeden om at han hadde fått sitt første barnebarn ble for mye. Innen de landet hadde han besvimt fem ganger.
Grunnen til at han til slutt overlevde hardkjøret, var at han i tretti år holdt fast på et prinsipp om å aldri jobbe mer enn førti timer i uken og aldri på kveldene eller i helgene, tror han.
Som forsker er det kostnadene for samfunnet ved dårlig arbeidsmiljø som har vært hans spesiale. Beregninger han har gjort, viser at dårlige arbeidsplasser og innvirkningene det har på folks helse koster det finske samfunnet nesten et halv statsbudsjett i året.
Ikke uventet er han derfor skeptisk til den store reformen i finsk arbeidsliv som nå er i ferd med å rulles ut etter at partene ble enige sist uke. Endringene har til hensikt å heve Finlands konkurransedyktighet og innebærer økte arbeidsmengder uten økt kompensasjon.