Britenes sentralbank tror «brexit»-spådommer allerede er i ferd med å bli en realitet
I mars identifiserte den britiske sentralbanken et eventuelt nei til videre EU-medlemskap som den største kortsiktige risikofaktoren for finansielle ubalanser i Storbritannia. Og etter det som de siste dagene har sett ut som en stabilisering av markedet etter en umiddelbar berg-og-dalbane påfølgende brexit-avgjørelsen, kom nok en brå sving i går - og sendte pundet til det laveste nivået på over 30 år mot dollaren onsdag.
I tillegg sank både aksjene og pundet i verdi da de asiatiske børsene åpnet for handel onsdag, melder NTB.
I går, tirsdag, publiserte Bank of England sin halvårlige rapport om finansiell stabilitet. Det slår fast at noen av risikofaktorene er i ferd med å bli realitet, og beskriver utsiktene for den finansielle stabiliteten i landet fremover som «utfordrende.»
– Sentralbanken pekte blant annet på muligheten for redusert etterspørsel etter britiske aktiva blant utenlandske investorer. Markedet for næringseiendom ble trukket frem som utsatt fordi det har vært spesielt avhengig av kapital fra utlandet. Kapitalinngangen fra utlandet til denne sektoren falt med nesten 50 prosent i første kvartal. Sårbarhetene er også tydelige i husholdningssektoren, der gjeldsnivået er høyt. Dersom arbeidsledigheten stiger eller utlånskostnadene øker, kan noen husholdninger bli ute av stand til å betjene gjelden sin. Dette kan forsterke eventuelle negative effekter på boligmarkedet, skriver makroøkonom Jeannette Strøm Fjære i DNB Markets' morgenrapport onsdag.
Fjerner kapitalbuffer
Usikkerhet og finansmarkeder mer sårbare for hyppige endringer ble også nevnt som risikofaktorer,
– Enn så lenge har problemene vært knyttet til markedsvolatilitet og usikkerhet, samt en høyere risikopremie på britiske aktiva. Høyere risikopremier motvirkes imidlertid av lavere risikofrie renter, og totalt sett er bankers og bedrifters innlånskostnader lite påvirket, skriver Fjære.
For å bedre tilgangen på kreditt i et forsøk på å støtte opp om den finansielle stabiliteten har Bank of England besluttet å fjerne den såkalte «motsykliske kapitalbufferen» - en ekstra kapital bankene er pålagte å holde som en buffer de kan tære på i dårlige tider, forklarer Fjære. Opprinnelig skulle en buffer på 0,5 prosent av bankenes beregningsgrunnlag gjelde fra mars 2017.
Ifølge BoE øker bankenes utlånskapasitet til bedrifter og husholdninger med opp mot 150 milliarder pund som følge av endringen.
Planen er å la bufferen vil forbli på 0 prosent til juni 2017, «eller lenger hvis ikke utsiktene for økonomien endrer seg,» ifølge DNB Markets.
Sentralbanken understreker at den er klar til å iverksette flere tiltak dersom det blir nødvendig, og det knyttes derfor spenning til det kommende rentemøte i BoE, som holdes allerede neste uke.
– Sentralbanksjef Mark Carney har uttalt at det kan komme lettelser i pengepolitikken over sommeren, og vi holder en knapp på et rentekutt til 0,25 prosent i august. For øvrig kom det nok et svakt nøkkeltall fra Storbritannia i går med fall i CIPS-indeksen for tjenestesektoren, som kan peke i retning av svakere vekst britisk økonomi allerede i tredje kvartal, tror DNB-økonomen.