Bli i komfortsonen din
Det trygge og kjente kan fort bli for trygt og kjent. Å utfordre dette er kritisk for både læring og vekst i arbeidslivet, og for å nå sine personlige og profesjonelle mål. Dette er ikke nødvendigvis skrevet i stein, ifølge Andy Molinsky i Harvard Business Review. Av og til er det mer produktivt å bli værende i den varme komfortsonen.
I hvilken grad man bør ta sjansen og gå ut på isen, eller bli stående på land, avhenger av noen viktige faktorer: forberedelse, viktighet og timing.
Har du forberedt deg?
Når du forlater komfortsonen ønsker du å lykkes med det, og da gjelder det å ha de rette forutsetningene, uansett hvilken situasjon det er snakk - en presentasjon, et innspill på strategimøtet eller en idé til et nytt produkt. Du ønsker ikke å bli stående og stotre.
Det er vanskelig å forberede seg på noe man ikke har gjort før, og helt klar blir man aldri. Du bør likevel stille deg selv noen spørsmål: Har du studert andre som har lyktes i en lignende situasjon? Hva lærte du av dem? Har du øvd på det du skal si?
Hvis svaret er nei, kan det kanskje være lurt å avvente til du får forberedt deg bedre.
Er det viktig for deg?
Å forlate komfortsonen er ikke alltid forenlig med verken profesjonelle eller personlige interesser. Hvis det å holde en presentasjon ikke er viktig for verken jobben eller livet ditt, så er det kanskje ikke nødvendig å gjennomføre den. Det er ikke alle som er predisponerte for å strekke seg i alle retninger.
Når du svarer på dette spørsmålet er det viktig å svare ærlig. Det er en fin linje mellom «trenger ikke» og «vil ikke». Dersom oppgaven det er snakk om er gunstig for jobben, men du mangler interessen, så er det sannsynligvis en god idé å forlate komfortsonen.
Er tiden inne?
Uansett hva det er du har lyst til å gjøre – lære noe nytt, nettverksbygging, presentasjonsholding – så er det viktig at timingen stemme. Dersom du står med arbeid opp til knærne, og ikke har tid til å forberede deg og følge opp, så er det bedre å bli i komfortsonen til tiden er inne.
Å forlate komfortsonen krever en del mot, men det skal også være gjennomtenkt. Tøyer man grensene sine unødig, eller for tidlig, kan det føre til stress i stedet for læring. Av og til er komfortsonen også den riktige sonen.
Kilde: Harvard Business Review