LEDERVERKTØY: Blendahvitt på toppen av norske selskaper
Konsulentselskapet Accenture har akkurat gjennomført en undersøkelse om etnisk mangfold, og har utarbeidet rapporten Mangfold gir konkurransefortrinn for kompetansebedriften på mangfold, Seema AS.
Her kommer det frem at norske selskaper er tilnærmet blendahvite i ledelsen. Bare 12 prosent er ikke-etnisk norske i norske styrer og konsernledelser. Norske selskaper kan heller ikke vise til mål og tiltak som tilsier at de ønsker å forbedre mangfoldet på toppen.
Det rapporteres også skuffende lite rundt verdien av mangfold, ifølge daglig leder i Accenture, Tonje Sandberg.
– Mangfoldet i det norske arbeidsmarkedet rommer muligheter for økt verdiskaping som selskaper per i dag ikke utnytter. Undersøkelsen viser at norske bedrifter ikke er gode på dette. I en tid med oljekrise, økt innvandring og globalisering bør mangfold stå høyt på agendaen til norske ledere, men vi ligger langt bak de internasjonale ledestjernene på dette området, sier Sandberg.
Saken fortsetter under annonsen
Bruker eget nettverk
Norske selskaper plukker ofte sine ledere og styremedlemmer fra sitt eget nettverk, forteller Accenture-sjefen, som mener at en av grunnene til dette er at ledere tiltrekkes av folk som er like seg selv.
– De er trygghetssøkende og vil vite hva de får. De ønsker noen som kommer fra samme bedriftskultur og som snakker samme språk. Norske selskaper har ennå ikke forstått den forretningsmessige verdien av etnisk mangfold, sier hun.
– Hva er det konkret som gjør etnisk mangfold i ledelsen til en suksessfaktor for bedrifters innovasjon og konkurransekraft?
Saken fortsetter under annonsen
– Etnisk mangfold bringer andre perspektiver inn i problemløsning og innovasjon, og i en tid preget av digitalisering og globalisering er dette en suksessfaktor. Mangfold gir økt forståelse og innsikt i andre kulturer, markeder og målgrupper, forklarer Sandberg.
God erfaring
I tillegg til at forskningen er på hennes side, vet hun selv hva hun snakker om fra sitt eget selskap. Hun forteller at Accenture, som et stort, internasjonalt selskap, har hatt en rekke positive erfaringer med å satse på etnisk mangfold.
– I Accenture har vi mye erfaring globalt. Vi er et selskap med nesten 380.000 ansatte i 120 land, og våre lederteam jobber på tvers av geografier, fag og industrier. Accenture har et stort etnisk mangfold på ledernivå, sier hun.
Saken fortsetter under annonsen
Første skritt på veien mot å skape en mer mangfoldig ledelse, og lære å se mangfold som en ressurs, er å slutte med å ansette kopier av seg selv, mener Sandberg.
– Det er vi som ledere som er den største barrieren mot utvikling av mangfold. Vi må slutte å ansette kopier av oss selv, og må begynne å tenke på at mangfold lønner seg. Det gir forretningsmessig verdi. Vi må lære oss hvordan vi best kan utnytte mangfold i egen organisasjon, poengterer hun, og legger til at hun er overrasket over tallene som fremkommer i undersøkelsen.
– Jeg er nok litt overrasket over at virksomheter ikke har kommet lenger. At mangfold lønner seg er jo ikke nytt. Dette handler om mer enn bare å ansatte et mangfold.
Saken fortsetter under annonsen
Dette handler om hvordan vi sammen kan skape en inkluderende kultur der vi gjennom å dyrke mangfold skaper bedre resultater, sier hun.
Usikre på kulturforskjellene
Årsaken til at norske bedrifter ikke har prioritert mangfold har med usikkerhet å gjøre, ifølge Sandberg. Det gjelder spesielt kulturforskjeller. De vil man imidlertid møte på uansett, mener hun.
– Mangfold kan nok skape litt usikkerhet, men den usikkerheten skyldes som oftest kulturforskjeller. Det er jo store forskjeller når det gjelder måte å lede på, kommunisere på og gi feedback på, men dette gjelder ikke bare i bedrifter med etnisk mangfold. Det er store kulturforskjeller også når det gjelder ledelse mellom de nordiske landene, presiserer hun.
Saken fortsetter under annonsen
– Hvilke tiltak bør straks settes i verk, og hvilke strategier bør benyttes hos norske bedrifter, for å få nytte av mangfold på lang sikt?
– Det handler om å få hele organisasjonen til å forstå hvorfor mangfold er viktig. Start med ledergruppa. Bygg kompetanse og skap forankring. Finn ut hvordan dere best mulig kan lede det mangfoldet dere har i dag, og ikke vær redd for kulturelle ulikheter når dere ansetter. I tillegg er det avgjørende at det jobbes systematisk med å bygge en inkluderende kultur, forklarer hun.
Rapportering
I undersøkelsen kommer det frem at norske selskaper viser en lav grad av modenhet i sin mangfoldsrapportering. Det vies også liten plass til rapportering i bedriftens årsrapporter. De som rapporterer fokuserer hovedsakelig på å telle andel kvinner, nasjonaliteter eller språk, fremfor mål for ønsket utvikling av mangfoldet. Bare 13 prosent oppgir verdien de mener mangfold kan gi, i form av økt kompetanse, kundeforståelse, innovasjon eller beslutningstaking.
– Dette handler om mye mer enn rapporteringskrav. Norske virksomheter må gå fra å telle nasjonaliteter til å beskrive den faktiske verdien mangfold gir selskapet, understreker Sandberg.
Daglig leder Loveleen Brenna i Seema AS, som Accenture har utarbeidet rapporten for, skriver i forordet at hensikten med rapporten var å få økt kunnskap om i hvilken grad bedriftsledere har en bevisst holdning til mangfold, hvordan mangfold rapporteres i årsrapportene og om mangfold blir koblet til verdiskaping.
Resultatet viser tydelig at norske selskaper ligger langt bak sine internasjonale konkurrenter. Derfor anbefales det at norske selskaper setter i verk betydelige tiltak og forbedringer, gjerne som følge av at norske myndigheter øker presset og interesseorganisasjoner setter problemstillingen tydeligere på den politiske agendaen.
Seema AS er det ledende kompetansemiljøet på mangfoldsledelse, og tilbyr kurs og opplæring innen mangfoldsledelse og lederutvikling. I tillegg tilbyr den sosiale entreprenørskapsbedriften toårige talentprogrammer for kvinner med internasjonal bakgrunn og høy utdannelse.