Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB scanpix

Vedtatt: EUs justismyndigheter får full tilgang til flyselskapenes passasjerinformasjon

Publisert: 14. april 2016 kl 10.58
Oppdatert: 14. april 2016 kl 12.54

Mange ytret sin bekymring før dagens avstemning i EU-parlamentet, over et foreslått direktiv som skal gi politi- og justismyndigheter så godt som full tilgang til all passasjerinformasjon fra samtlige flyruter til og fra unionen. Tross advarslene gikk forslaget gjennom.

Forslaget, som ble godkjent av EU-kommiteen for sivile rettigheter, justis- og innenrikssaker i desember, fikk som ventet støtte i EU-parlamentet torsdag. Støtten for direktivet har økt kraftig etter terrorangrepene i Paris og Brüssel.

Under onsdagens parlamentsdebatt om temaet ble det sagt at forslaget kan komme til å krenke personvernet. Bekymringer knyttet til proposjonene den foreslåtte datainnsamlingen vil ha ble også hørt. De fleste var likevel enige om at utvidet innsamling og intern distribusjon i EU av personinformasjon fra flypassasjerer vil styrke den kollektive kampen mot terrorisme.

Flyselskap samler allerede inn mesteparten av informasjonen som er inkludert i forslaget. Om parlamentet stemmer ja, vil selskapene bli pålagt å gi fra seg informasjon om samtlige flygninger til og fra unionen til sentrale politi- og justismyndigheter i EU, som igjen skal dele denne med medlemslandene.

Informasjonen det er snakk om inkluderer navn, kontaktdetaljer, passinformasjon, reiseruter og kredittkortinformasjon. Dataen skal samles i såkalte "Passenger Information Units (PIU)", passasjerinformasjonsenheter, i hvert enkelt land. Enhetene får ansvaret for informasjonen, og kan dele den med justismyndighetene i saker som omhandler grov kriminalitet. Informasjonen kan heretter lagres i opptil fem år, men etter seks måneder skal den anonymiseres.

Flere stater, inkludert Storbritannia, Italia og Frankrike hadde allerede lignende systemer på plass. Samtlige EU-land, med unntak av Danmark, er med på løsningen som gikk gjennom parlamentet torsdag 14. april. I tillegg til EU-landene vil informasjonen kunne deles med USA, Australia og Canada.

Dagens Perspektiv kommer tilbake mer mer.

Saken fortsetter under annonsen