Apple gjør det. Tesla gjør det. En gammel idé om strategisk ledelse er på vei tilbake.
Det har lenge vært god latin i strategisk ledelse å dyrke til det man selv er flinkest til. Man konsentrerer seg om selskapets strategiske kjerne, og kjøper inn varer og tjenester som man tror andre, som er spesialister på disse områdene, er bedre rustet til å levere. En motsatt strategi er vertikal integrasjon, hvor man selv ønsker å eie de ulike delene av verdikjeden og integrere de ulike leddene. Og vertikal integrasjon er på vei tilbake som strategi, mener The Economist. Magasinet trekker i artikkelen «Keep it under your hat» frem Tesla og Apple som to svært synlige eksempler. Apple lager mye av sin egen programvare, designer chips og driver sine egne butikker. Tesla lager selv 80 prosent av bilene, og selger dem selv til kundene.
Vertikal integrasjon har aldri forsvunnet helt som strategi i næringslivet, og når det nå er på vei tilbake med større tyngde enn på flere tiår konkluderer The Economist med at det er minst fem grunner til dette:
* enkelhet – kunden ønsker å forholde seg til én leverandør og de ønsker komponenter som passer sammen
* nødvendighet – for selskaper som befinner seg i front i produktutvikling kan det beste og mest effektivt være å utvikle nye deler selv, det er ikke hyllevare
* kundenes mange valgmuligheter – jo flere produkter som finnes på markedet, jo viktigere er det å bygge relasjoner til kundene
* hurtighet – du kan endre deg raskere når du eier flere deler av produksjonen selv
* politiske forhold – frykt for at geopolitisk usikkerhet og miljøproblemer kan ramme samarbeidspartnere
Spesialisering og det å satse på sin strategiske kjerne vil fortsatt leve som strategi, men det gjelder i større grad enn før å finne en balanse mellom innkjøp og vertikal integrasjon, tror The Economist.