Åpner sak mot norske banker etter spørsmål om sikkerheten i BankID
Klageren, det svenske selskapet Trustly Group AB, hevder at norske forbrukere ikke får tilgang til en ny betalingstjeneste som er tilgjengelig i de fleste andre EØS-land, og at flere store aktører i norsk bank- og finansbransje derfor har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen.
I den forbindelse har Eftas overvåkningsorgan ESA formelt åpnet sak mot DNB, Nordea, Finans Norge, BankID, samt Bits - som er heleid av Finans Norge.
Spesifikt er det tjenesten BankID og sikkerheten knyttet til den som er i søkelyset. BankID er den desidert mest brukte mekanismen for sikker pålogging i Norge. Tjenesten har 3,5 millioner brukere, og kan benyttes for nær sagt alle innlogginger, også for offentlige tjenester.
Trustly Group AB satte i samarbeid med Western Union opp en betalingstjeneste i 2014 som muliggjorde direkte belastning av en bankkonto ved bruk av kundens BankID.
Løsningen ble av de innklagede bankene ansett for å være i strid med BankID-regelverket og lovkrav fordi Trustly ville få kjennskap til norske kunders personlige innloggingsdetaljer. Flere banker sperret derfor tjenesten «av sikkerhetsmessige grunner,» opplyser DNB.
I stedet ble Trustly tilbudt en betalingsløsning med BankID som sikret at kundenes innloggingsdetaljer ikke ble røpet for andre.
– BankID er det viktigste sikkerhetselementet for norske bankkunder, uavhengig av hvilken bank kundene bruker. BankID brukes også til andre samfunnsviktige tjenester og for behandling av sensitiv informasjon. Vi ser frem til å belyse denne saken og våre vurderinger i dialog med ESA. Vi skal selvsagt bistå ESA med all dokumentasjon de trenger fra vår side, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB.
De innklagede aktørene ble orientert om saken tirsdag kveld.
Digitalisering vs sikkerhet
Storbanken påpeker at de «ønsker nye aktører velkommen i det norske markedet så lenge det ikke går på bekostning av norske bankkunders sikkerhet,» og får støtte av finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge:
– BankID er en effektiv løsning og har bidratt sterkt til digitaliseringen av Norge, slår Finans Norge fast i sin pressemelding, og påpeker samtidig at BankID-tjenesten er en «tillitstjeneste.»
– Tilliten baseres på et regelverk som alle utstedere av BankID skal følge. Disse oppfyller EU-direktiver og forordninger om elektronisk ID hva angår kundens «sole control», dvs at det utelukkende er kunden selv som skal ha kontroll på sine BankID-hemmeligheter. Kunder som har oppgitt sine BankID-hemmeligheter til klager har derfor fått sin BankID trukket tilbake og har fått utstedt ny BankID, skriver organisasjonen.
De bekrefter samtidig at de har vært i kontakt med ESA om hvordan aktørene kan få tilgang til å initiere betalinger på kunders norske bankkonti «i noe tid.» I dialog med overvåkningsorganset har Finans Norge understreket at den «enkelte bank på selvstendig grunnlag må ta stilling til om banken ønsker å inngå avtale med klager om betalingsinitiering mot konti i banken og de nærmere vilkår for dette, herunder de sikkerhetsmessige forholdene.»
– I det øyeblikket kundene deler sine BankID hemmeligheter med tredjepartsaktører, vil sikkerheten undergraves. Derfor har BankID Norge foreslått løsninger for å komme Trustly i møte, men som likevel ville ivaretatt det strenge sikkerhetsnivået i BankID, skriver de.
– Uforståelig
Aktøren i sentrum av saken, BankID Norge, stiller seg uforstående til mistanken om brudd på konkurransereglene. Det skriver de på sine nettsider.
– Vi har lenge hatt en god dialog med ESA og oppfatter dette som en formalisering av prosessen. BankID Norge vil fortsette sitt samarbeide med ESA og besvare de spørsmål som ESA måtte ha, sier Jan Bjerved, daglig leder i selskapet.
Prioritet
Avgjørelsen om å åpne en formell sak er ikke ensbetydende med at ESA allerede har konkludert eller foregriper hva utfallet av granskingen blir, opplyser Frank J. Büchel, ESAs kollegiemedlem med ansvar for konkurransesaker.
– Det betyr kun at ESA skal foreta en grundig undersøkelse, sier han.
– At nye aktører kommer inn og styrker konkurransen på dette området, er viktig for nettbutikker og gir et bedre tilbud til forbrukerne i Norge. Vi kommer til å prioritere denne saken, sier Büchel.