– Vi er skremt av det bildet som tegner seg på norsk sokkel
– Vi er skremt av det bildet som tegner seg på norsk sokkel, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg.
Arbeiderpartiet vil at oljearbeidere som arbeider om bord på såkalte flerbruksfartøy skal omfattes av arbeidsmiljøloven, og vil fremme representantforslag om dette i Stortinget.
Mange av fartøyene som bistår oljeindustrien med vedlikehold- og konstruksjonsarbeid, er ikke registrert i Norge og trenger dermed ikke å forholde seg til den norske arbeidsmiljøloven. Petroleumstilsynet slo fast i en rapport i høst at disse fartøyene ofte har langvarige oppdrag på norsk sokkel. Etter som mer og mer av olje- og gassutvinningen skjer på undervannsinstallasjoner, får flerbruksfartøyene flere oppdrag.
– Teknologien har kommet lenger enn lovverket, og dette gapet gir sterke negative utslag, sier Tvedt Solberg.
Fartøyene er kun underlagt de lover og regler som gjelder i det landet der de er registrert, og kan dermed operere med lønninger ned i mot 35 kroner i timen. Mannskapet rapporterer at de jobber lange skift og ofte åtte-ni dager i strekk. De utenlandskregistrerte fartøyene er ikke underlagt norske tilsynsmyndigheter.
– Slik det er nå kan du bo i Storbritannia, være ansatt i Singapore, jobbe i Norge, men på et skip registrert på Bahamas. Regelverket er svært uklart, og derfor trengs det politiske tiltak. Vi kan ikke la dette skure og gå, sier Tvedt Solberg.
LES MER: Vil sikre norsk lov i norske farvann
Svekker sikkerheten
Ommund Stokka i fagforbundet Industri Energi er glad for Arbeiderpartiets forslag. Forbundet har lenge advart om at dagens praksis med flerbruksfartøy fører til at en stor gruppe norske arbeidstakere faller utenfor norsk arbeidsmiljølov og tilsyn.
– Oljearbeidere på faste installasjoner og flyterigger og dykkere i oljeindustrien er omfattet av arbeidsmiljøloven. Hvorfor er ikke oljearbeidere på flerbruksfartøy omfattet av samme lovverk?
Dette er et er et stort problem, mener Stokka, også fordi arbeidsvilkårene er knyttet opp til sikkerheten på norsk sokkel. Skjer det en stor ulykke i norsk oljeindustri kan norske myndigheter risikere å stå maktesløse, uten å få mulighet til å etterforske hva som har skjedd.
Dette var tilfellet i 2015 da en filippinsk mann døde om bord på et supply-skip som lå til kai i Stavanger. Skipet var registrert i Bahamas, og dermed fikk ikke norsk politi komme om bord for å etterforske dødsfallet.
– Skulle det skje en ulykke, må norske politikere svare på hvorfor de ikke tok grep tidligere, sier Stokka
Forventer stortingsstøtte
Ommund Stokka forventer at alle stortingspartiene støtter opp om forslaget.
– Hvilke partier er i mot at arbeidsmiljøloven skal gjelde for arbeidstakere i Norge? spør han.
Stokka forteller at det er vanskelig å få oppmerksomhet om de lovløse tilstandene på norsk sokkel.
– Hadde det vært lignende tilstander på et byggeprosjekt i Østmarka, uten at Arbeidstilsynet fikk mulighet til innsyn, hadde det blitt ramaskrik. Men dette skjer langt ute i havet, langt fra folk. En hovedutfordringen er å åpne folks øyner for hva som foregår, sier han.
Arbeiderpartiet mener at det ikke må lovendring, men kun en forskriftsendring, til for at oljearbeidere på flerbruksfartøy skal omfattes av arbeidsmiljøloven. Endringen vil også omfatte arbeid med konstruksjon, rørlegging og vedlikehold.
Torstein Tvedt Solberg og Arbeiderpartiet skal nå sondere terrenget på Stortinget, og mener å ha SV og Sp, kanskje KrF og Venstre, i ryggen. Forslaget vil bli lagt frem for Stortinget over nyttår.
I første omgang omfatter forslaget dem som arbeider på flerbruksfartøy, men Arbeiderpartiet vil også se på situasjonen for sjøfolk som jobber på andre skip som opererer i norske farvann.
-
Fartøy som opererer på norsk sokkel og i norske farvann er ofte registert i andre land enn Norge.
-
Noen fartøy er registert under såkalte «bekvemmelighetsflagg». Dette er land med lavere beskatning og mindre innsyn, som for eksempel Liberia, Panama og Kypros.
-
Ved å registrere fartøyet under et slikt flagg kan man unngå skatter, og arbeidsgiveravgifter, man kan også unngå å måtte forholde seg til minstelønnsatser og tilsynsmyndigheter i landet man opererer i.
Kilde: Store norske leksikon/Det internasjonale transportarbeiderforbundet