Advarer mot helsetrend
Treningsarmbånd og skrittellere har gjort det lett å måle hvor fysisk aktive vi er, og med på kjøpet kan vi få app-er, statistikkverktøy og helseråd i massevis. Det er bra å leve et sunt liv, men Carl Cederström – lektor ved Stockholm Business School – ser noen negative sider ved utviklingen. Cederström har sammen med organisasjonspsykolog André Spicer skrevet boken «Wellnessyndromet», og viser her til at det finnes bedrifter som tar helsemålingene lenger enn til å arrangere små skrittellerkonkurranser.
Det er ikke noe nytt at det finnes selskaper som krever at de ansatte skal trene, men forfatterne fant også et hedge-fund-selskap som samlet inn informasjon om hvordan analytikerne deres sov, spiste og trente, for deretter å koble det mot hvordan dette påvirker deres risikoadferd. Et annet eksempel var selskaper som samlet inn helseinformasjon om ansatte for å få redusert forsikringspremien for medarbeiderne.
Les også: Vil bedre de ansattes søvnvaner
I et intervju med det svenske magasinet Personal och Ledarskap viser Cederström til at det er flere problemer knyttet til utviklingen. Ett av dem er at den stadig mer avanserte teknikken, med stadig nye muligheter til å måle medarbeideres helse, visker ut grensen mellom yrkesliv og privatliv. Mens bedriftskultur tidligere handlet om hvordan medarbeidere oppførte seg på jobben, og ingen brydde seg med det du måtte holde på med på fritiden, etterspør arbeidsgivere i enkelte tilfeller nå «hele livet» til den enkelte medarbeider. Det kan minne om et kontrollsamfunn som ikke har noen ende.
Et annet problem med trenden, er ifølge Cederström at du får et skille mellom dem som passer inn i dette samfunnet og dem som havner utenfor. Dette kan for utsatte grupper kan høyne terskelen for å komme inn i arbeidslivet. Ifølge Personal och Ledarskap er forfatternes råd til HR-ledere som ikke vil bidra til et kontrollsamfunn innenfor helse, som følger:
- Husk at gode medarbeidere ikke defineres av hvor sunne de er.
- Respekter privatlivets sfære
- Ikke bruk deg selv som modell for hvordan andre skal være.
Les også: Forsker på overivrige ledere. Ledere kan gå for langt i sin iver etter å få sunnere ansatte.