– Å sette seg mål er ikke nok
Tidligere helse- og forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen delte av sin livserfaring innenfor ledelse og mangfold under et internseminar om kvinner i ledelse hos Kongsberg Gruppen. Som tidligere vinner av Forsvarets likestillingspris ga hun også råd om hvordan kvinner kan kapre lederrollene raskere.
– Det er viktig å sette seg klare mål, men det i seg selv gir ingen flere kvinnelige ledere. Det å gjennomføre tiltak, ha bra nettverk og lederprogrammer der man spesifikt løfter opp kvinner er helt vesentlig. I tillegg må man se på rekrutteringsprosessen, sier Strøm-Erichsen til Ukeavisen Ledelse.
Tror det tar 17 år
I en global lederundersøkelse utført av Manpower Group kom det frem at yngre kvinner under 34 år er mest pessimistiske til når kjønnsskillene i arbeidslivet viskes ut. De tror nemlig det vil ta 22 år.
– Eldre menn over 35 år er derimot mer optimistiske og tror bare at det vil ta 14 år. Samlet sett tror folk at det vil ta 17 år før kjønnsskillene viskes ut, sier Strøm-Erichsen.
Ledere i Europa tror det vil ta lengre tid før skillene forsvinner enn det ledere i Asia gjør.
Trekker stigen etter seg
Som forsvarsminister fikk Strøm-Erichsen gjennom at verneplikten skulle være kjønnsnøytral i Norge, som første land i Europa. Loven ble vedtatt av Stortinget i 2014 og trådte i kraft fra 2015.
Dette resulterte i at av de som kom inn til førstegangstjeneste sommeren 2016, var en av tre kvinner.
– Det var helt avgjørende å få til en endring i organisasjonen. Likevel var kvinnelige befal livredde for å gå foran sine mannlige kollegaer. For meg var det viktig at kvinner søkte og fikk høye posisjoner i det norske forsvaret da jeg var minister. Når kvinner hadde søkt, skulle jeg vite hvilke vurderinger som var blitt gjort. Som leder er det viktig at du tar den oppgaven alvorlig, sier hun.
Strøm-Erichsen tror også at kvinner selv kan bli flinkere til å trekke andre kvinner opp.
– Jeg har opplevd at kvinner trekker stigen opp etter seg. Det er ikke alltid slik at kvinner gir rom for andre kvinner. Det er ikke sikkert det er bevisst en gang, men det er noe vi må ta stilling til, sier hun.
Få flere kvinner inn i lederroller raskere
- Endre deg selv. Du må tro på det for at det skal skje. Viktig at en tar ansvar selv.
- Ledere på alle nivå må eie utfordringen om kjønnsskille, ikke delegere den til HR.
- Hva kan du gjøre for å få det til? Har ikke den kvinnelige ansatte nok erfaring for lederstillingen. Tror vi det er mulig, gjør vi det mulig.
- Ansette folk som verdsetter og ser potensial i andre.
- Kulturen må endres på alle nivå for å få kvinnelige ledere. Generelle likestillingstiltak alene fungerer ikke.
Kilde: Anne-Grete Strøm Erichsen.
Vurdert annerledes
Et av hindrene, er at kvinner blir vurdert annerledes enn menn, mener Strøm-Erichsen.
– Ta temperament. Dersom kvinner fremstår som for sterke og bestemte så kan de bli stemplet som en kjeftesmelle. Vi så det veldig tydelig i presidentvalgkampen i USA med Hillary Clinton, sier hun.
Likevel mener Strøm-Erichsen at det viktigste er å være seg selv.
– Er du på en spesiell måte som kvinne, snakker litt fort, litt bestemt, sterk og handlekraftig så kan du bli tolket annerledes enn om en mann oppførte seg på samme måte, sier hun.
Ledere må alltid jobbe med seg selv, men den viktigste kvaliteten for å være en god rollemodell, ifølge Strøm-Erichsen. Det gjelder å ha integritet.
– De fleste kvinner har mye empati, det er en god ting, sier hun.
Svare for seg
Strøm-Erichsen har vært sittet i Kongsberg Gruppens styre siden 2015. Selv om hun innrømmer at konsernet ikke var den første på banen til å sette fokus på økt kvinneandel, mener hun at tiltakene som nå er på plass vil gi gode resultater.
– Det er mange som jobber godt med å få flere kvinnelige lederens alle nivå i hele konsernet, sier hun.
For at tiltakene skal ha noen effekt, viser hun til at det også viktig at ledere hele tiden måles på måten de håndterer dette med kvinnerepresentasjon i virksomheten på.
– For da må en svare for seg dersom de ikke får det til. Det skaper en større bevissthet og mye mer inkludering.
- Integritet
- Empati
- Inspirerende
- Evne til å ta beslutninger
- «Stå i stormen» takle usikkerhet og motgang
- Få frem laget, ikke velge bare ja-mennesker
- Sett deg inn i problemstillingen. Ikke lat som du forstår. Spør og grav
Kilde: Anne-Grete Strøm Erichsen