Foto
ID 59927525 © Andor Bujdoso | Dreamstime.com

6 råd om å lede sosialt samspill

Publisert: 22. september 2016 kl 09.23
Oppdatert: 22. september 2016 kl 09.32

Vi mennesker har alltid forestillinger om oss selv og andre, og begrepet mentalisering brukes om å det skjelne mellom indre og ytre sannheter, konstaterer psykiater Finn Skårderud i en artikkel hos psykologisk.no. Det handler om å kunne skille mellom at om noen oppfører seg på en bestemt måte, så er det ikke nødvendigvis slik personen er.

Én definisjon på mentalisering er å se seg selv fra utsiden og andre fra innsiden. En annen definisjon er at man er opptatt av egne og andres mentale tilstander.Mentalisering bidrar til å forstå sosiale samspill, for eksempel på en arbeidsplass.

For en leder er det en fordel å forstå det sosiale samspillet, ikke minst med tanke på oppfølging av medarbeidere. Jacqueline Joo, coach, kogintivterapeut og forfatter av boken «Din dolda sociala förmåga» gir i septemberutgaven av det svenske magasinet Chef noen tips som hun mener kan lede til et mer mentaliserende lederskap. Dette er noen av dem:  

  • Innse at du må gå foran med et godt eksempel. Forsøk å være et forbilde for medarbeiderne dine.
     
  • Tenk grundig igjennom hvorfor du reagerer som du gjør når situasjoner oppstår. Lær deg selv å kjenne.
     
  • Se din del av situasjonen. Man er alltid delaktig i hendelser, ta ansvaret ditt.
     
  • Lag noen strategier for å forebyggende arbeid, forsøk å fange opp de som ikke har det bra på jobben på et tidlig tidspunkt.
     
  • Se medarbeiderne dine. Vær oppmerksom på adferdsendringer. Irritasjon og glemsomhet er tidlige stressignaler.
     
  • Ikke forsøk å løse konflikter når du er som mest opprørt. Hvis du kjenner at du får en fysisk reaksjon, som høyere puls, bør du ta en pause. Når du har roet ned systemet, eller sovet på saken, kan du ta tak i problemet på en mer nyansert måte. Kanskje finner du en bedre løsning.

 

Saken fortsetter under annonsen