Foto
ID 16426450 © Andreus | Dreamstime.com

4 forskjellige lederstiler

Publisert: 9. august 2016 kl 10.58
Oppdatert: 9. august 2016 kl 11.02

I mylderet av bøker og artikler om ledelse dukker det med jevne mellomrom opp ulike måter å definere og sortere lederstiler på. Siste mann ut er William C. Taylor, forfatter og en av grunnleggerne av Fast Company magazine. I en artikkel på nettsidene til Harvard Business Review skriver han at han i årenes løp har hatt kontakt med mange suksessrike ledere. Måtene de har jobbet på har vært ulike, men Taylor mener likevel å ha identifisert fire forskjellige lederstiler:

  • Den klassiske entreprenøren
    Dette er ifølge Taylor ledere som alltid ser nye muligheter. De trigges av konkurranse og jakten på suksess, og er først og fremst opptatt av kostnader, kvalitet, marginer og gode avtaler. De elsker å bygge produkter og selskaper.
     
  • Den moderne misjonæren
    Dette er ledere som defineres som at de er opptatt av noe mer enn det å ta rotta på konkurrentene og tjene de store pengene. De ønsker bygge noe som er orginalt og meningsfullt. De ønsker å bety noe. Økonomi er selvfølgelig viktig, men det er de menneskelige verdiene som er drivkraften.
     
  • Problemløseren
    Taylor beskriver dette som en lederstil der de konkrete resultatene er det aller viktigste. Dette er ledere som er opptatt av ekspertise og erfaring.Dde er de første til å se problemene og til å identifisere nye muligheter. Dette er folk som får ting gjort, og de kjører ofte en ovenfra-og-ned-lederstil.
     
  • Den løsningsorienterte
    Dette er også ledere som er opptatt av konkrete løsninger. De jobber gjerne trinnvis, men dette er ifølge Taylor ledere som tror at de mest verdifulle bidragene ofte kommer fra uventet hold; for eksempel fra skjulte «genier» i egen organisasjon eller i miljøene rundt bedriften. Det de ikke vet setter ingen begrensninger for hva de kan forestille seg. Dette er ofte ydmyke ledere som ikke fremhever seg selv, men dette betyr ikke at de ikke har ambisjoner.

Dette er bare én av veldig mange måter å dele inn og definere lederstil på, og det skal ikke her påstås at du blir en fantasitisk mye bedre leder av å vite hvilken av «boksene» ovenfor du hører hjemme i. Men kanskje kan denne – og andre –  beskrivelser av lederstiler være en invitasjon til litt ettertanke? Hva er det egentlig som driver deg som leder? Hva er viktig for deg? Og - hvordan slår det ut i måten du leder på i hverdagen? 

Saken fortsetter under annonsen