Foto
ID 21922879 © Petr Vaclavek | Dreamstime.com

3 råd om hvordan du kan snu en samtale som er kommet inn på et negativt spor

Publisert: 1. juni 2016 kl 10.57
Oppdatert: 1. juni 2016 kl 11.02

Kathleen Kelley Reardon, professor emeritus ved University of Southern California Marshall School of Business, er ekspert på forhandlinger – herunder hvordan man overtaler andre. I et innlegg hos hbr.org hevder hun at vi selv er ansvarlige 75 prosent av andre menneskers oppførsel mot oss. Måten vi snakker på – og kroppsspråket vårt – begrenser eller utvider den andres muligheter.

I innlegget gir hun en rekke råd om hvordan man kan snu en samtale som har kommet inn på et negativt spor. Her er tre av tipsene:

  • Skap en ny ramme
    Bring inn momenter som kan sette saken i et annet lys. Du kan for eksempel beskrive den andre personens ord eller handler på en måte som er positiv med tanke på fremtiden. Reardon bruker følgende eksempel. Tenk deg at noen sier «Jeg har ikke lyst til å krangle om dette». Da kan et konstruktivt svar, som setter situasjonen i en ny ramme, være: «Jeg oppfatter dette som en debatt, og aldeles ikke som en krangel. Og jeg synes du er en god debattant».
     
  • Si ting med andre ord
    Si ordene på en annerledes, mindre negativ måte. Hvis noen kommenterer at du har vel dominerende i et møte, kan du selv beskrive den samme situasjonen med at du ble «veldig engasjert». Hvis noen mener du er sta, kan du svare med at du er veldig bestemt når noe er viktig for å få et godt resultat. Moralen er: Forsøk å gjenta det som er sagt med mindre negative ord istedenfor å la negative ord og beskrivelser bare passere.
     
  • Still spørsmål
    Hvis du er i tvil om den andres intensjoner, er det lett å reagere negativt. Still heller et spørsmål: «Kan du ikke forklare for meg hva du mente med å si/gjøre dette?»
Saken fortsetter under annonsen