Finansbyråd i Oslo kommune, Eirik Lae Solberg, vil at Oslo skal være først ute med å innføre den nye arbeidsmiljøloven allerede 1. juli.

Foto

NTB Scanpix / Berit Roald

Vil være først ute med ny arbeidsmiljølov

Publisert: 27. april 2015 kl 09.14
Oppdatert: 27. april 2015 kl 09.15

Det skriver Dagens Næringsliv.

De omstridte endringene i arbeidsmiljøloven trer i kraft fra 1. juli, og Lae Solberg ønsker å være først ute med å ta dem i bruk. I andre kommuner, som Ap-styrte Trondheim, ignorerer de den helt.

– Vi skal være klare da til å bruke de nye bestemmelsene til å gi et bedre tilbud til innbyggerne våre og mindre ufrivillig deltid for ansatte. Vi vil gjerne være et utstillingsvindu for den nye loven, sier Eirik Lae Solberg til avisen.

Regjeringen hevder de nye arbeidstidsbestemmelsene gir større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den enkelte arbeidsplass. Endringene innebærer ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid totalt. Frem til i dag har fagforbund sentralt hatt vetorett i spørsmål om alternative turnuser. Den retten bortfaller med den nye loven. Nå er det arbeidstilsynet som kan gi dispensasjon til langturnuser.

Lae Solberg sier til Dagens Næringsliv at Høyre er utålmodige etter å få bedre turnusordninger på blant annet barnevernsinstitusjoner og aldershjem slik at de kan forholde seg til færre pleiere og hjelpere. Og innen pleie og omsorg er over femti prosent av stillingene deltidsstillinger.

– Mange synes det er ok, men også mange ønsker å få heltidsstilling. Med den økte fleksibiliteten som ligger i den nye loven vil vi kunne tilby mange flere heltidsstillinger rett og slett fordi stillingsbrøkene går opp bedre, sier Lae Solberg til avisen.

Ny arbeidsmiljølov

Saken fortsetter under annonsen
 
  • Fast arbeid skal være hovedregelen som i dag.
  • Det gis generell adgang til midlertidige ansettelser
  • Lovfestet arbeidsplikt for sosialhjelpsmottagere.
  • 70-årsgrensen for oppsigelsesvern endres til en 72-årsgrense.
  • Styrking av varslervernet.
  • Øke søndagsjobbing - maks tre søndager på rad.

Kilde: Regjeringen.no