Vil ha frem flere kronprinsesser i selskapene

Publisert: 19. mai 2015 kl 09.17
Oppdatert: 19. mai 2015 kl 09.18

Det mener norske kvinnelige toppledere, som i Dagens Næringsliv oppfordrer til dugnad for å få frem flere kronprinsesser. De gir følgende signal om hva skal til for å få flere kvinner inn i toppstillingene: Flere kvinner må få operativt ansvar og erfaring.

Maria Moræus Hanssen, administrerende direktør i oljeselskapet GDF Suez E&P Norge, er en av de kvinnene Dagens Næringsliv har snakket med. Hun sier at det kan synes som om styrene ønsker å teste ut gode kvinnelige lederkandidater i stabsfunksjoner. Moræus Hanssen stiller imidlertid spørsmål ved om man gjør kvinnene en bjørnetjeneste ved å gi dem den typen stillinger. Det er ikke disse lederstillingene som fører fram til de tunge lederjobbene.

En oversikt Dagens Næringsliv har utarbeidet viser at 14 av 23 medlemmer av konsernledelsen i de største, statseide selskapene har ansvar for stab- og støttefunksjoner som HR, IT og kommunikasjon. Ni har ansvar for ulike produksjonslinjer. En undersøkelse KPMG gjorde i 2013 viste at bare 28 prosent kvinnene i toppledelse hadde operativt linjeansvar.

Det er ingen nyhet at det er svært få kvinner i topplederposisjoner i likestillingslandet Norge. Etter utnevnelsen av Sigve Brekke som ny Telenorsjef, har imidlertid problemstillingen fått ny aktualitet. I løpet av kort tid er det blitt ansatt nye toppsjefer Statoil, Yara og Telenor, tre av Norges største selskaper som alle har staten tungt inne på eiersiden, men ingen av styrene valgte å ansette en kvinne.

Status nå er at ingen av de ti største statseide selskapene har kvinnelig toppleder. Selskapene føyer seg dermed inn i samme mønster som det man ser i de største selskapene på Oslo Børs. Ingen av de 50 største selskapene på børsen ledes av kvinner.

Saken fortsetter under annonsen