Næringsminister Monica Mæland mener det er for få kvinner i styrerommene. 

Foto

Hans Jørgen Brun

Velger minimumsløsninger

Publisert: 26. mai 2015 kl 10.08
Oppdatert: 26. mai 2015 kl 10.11

NRK viser til at disse tre selskapene, som alle selskapene har alle har staten inne som eier har valgt minimumsløsninger som gir en kvinneandel på under 40 prosent. 

Ingen av selskapene har brutt loven, som har som hovedregel at minst 40 prosent av hvert kjønn skal være representert. I ulike tilfeller åpnes det imidlertid for løsninger som kan gi et en lavere prosentandel kvinner. Eksempelvis trakk en kvinne seg fra Statoilstyret for halvannen måned siden. Det betyr at to av syv styremedlemmer nå er kvinner, og det er innenfor loven når nytt styremedlem må velges, skriver NRK.

Næringsminister Monica Mæland sier til NRK at hennes mål er at det ikke skal være loven som setter kravet, men å gjøre loven overflødig gjennom å få en femti/femti-fordeling blant styreledere og styremedlemmer som ellers i befolkningen. Næringsministeren har ikke vurdert lovendring, men sier at staten som eiere skal være mer aktive i sin oppfølging av dette målet.

Studier som ble lagt frem av forskere ved Institutt for fremtidsforskning og Core i forrige uke, viser at det er en gjennomgående trend at selskapsstyrer velger minimumsløsninger for kjønnsbalanse i styrene. 

 

Saken fortsetter under annonsen