Foto

Dreamstime.com

Vært med på dårlige idédugnader?

Publisert: 24. mars 2015 kl 10.23
Oppdatert: 24. mars 2015 kl 10.26

Da er du kanskje enig i at idédugnader - eller brainstorming om du vil - ikke fungerer så godt som man kanskje forventer. Slik innleder Fast Company en artikkel der de har intervjuet Leigh Thompson, professor i ledelse ved Kellog School of Management ved Northwestern University, og Loran Nordgren, førsteamanuensis i organisasjon og ledelse samme sted.

Selv om hensikten med en idédugnad er at ideene skal poppe opp like lett som bobler i champagne, så er det gjerne noe annet som skjer i praksis, konstaterer Thompson og Nordgren.

Tidlige ideer dominerer

Eksempelvis har ideer som kommer tidlig på bordet en tendens til å få uforholdsmessig stor innflytelse på resten av møtet. Fenomenet omtales gjerne som forankring, og innebærer at tidlige ideer etablerer en slags norm for hva som er passende løsninger på problemet.

En annen psykologisk effekt som kan bidra til at man ikke får frem de beste og mest kreative ideer er at deltagerne, i håp om å fremstå som smarte og produktive, plukker de lavthengende fruktene først.

Skriv ned ideene først

For å unngå problemer som dette, anbefaler Thompson og Nordgren ifølge Fast Company en metode der idégenerering og diskusjon ikke skjer samtidig. Rådet de gir er: La hver person skrive ned sine ideene først, diskuter dem deretter.  

Saken fortsetter under annonsen

En måte å gjøre dette på, kan være å plassere alle ideene på en tavle ved starten av møtet. Da er det lettere å gå systematisk til verks når diskusjonen settes igang.