Foto

Anita Myklemyr

Utvidet repertoaret som leder

Publisert: 9. februar 2015 kl 09.13
Oppdatert: 9. februar 2015 kl 09.26

Eva Kristensen er en erfaren leder og har nå vært toppleder for GE Oil & Gas Nordic, en enhet med tusen ansatte, i snart fem år. Tidligere har hun hatt ulike lederstillinger i Aker-systemet, hvor hun ble plukket ut til å delta i lederutviklingsprogrammet til Dagrun Dvergsdal.

Les: - Både introverte og ekstroverte kan bli gode ledere

Kristensen forteller at hun er en stor entusiast av Dvergsdals tilnærming til lederutvikling. Hun mener det er fullt mulig å utvide og utvikle en leders karakter, samt å bli flinkere innenfor ulike områder innen ledelse, blant annet ved å utvide og komplettere ferdigheter.

– Jeg ble i programmet utfordret på hvilke lederverdier jeg står for, og jeg måtte sette ord på dem. Det var verdifullt. Jeg jobbet videre med verdiene mine og fikk utvidet perspektivene mine. Hvilke verktøy brukte jeg for å hjelpe andre og meg selv? Hva kunne jeg gjøre bedre?

Det politiske spillet

Hun vokste opp som storesøster i en søskenflokk på syv, og sier hun har kommet inn i lederjobbene sine med det hun omtaler som «en viss grunnkompetanse som storesøster».

– Jeg pleier å si at jeg gjør det samme nå som jeg hele tiden har gjort som storesøster, bare at nå får jeg betalt. Jeg er flink til å administrere andre.

Saken fortsetter under annonsen

Hjemme ble de opplært til samarbeid, ærlighet og til å ha respekt for andre, og dette er verdier Kristensen har tatt med seg videre. I lederutviklingsprogrammet til Dvergsdal jobbet hun med å utvide sin karakter som leder. Det innebar blant annet å bli mer politisk.

– Samhandling er en av de verdiene jeg jobber etter som leder, men jeg oppdaget underveis at samhandlingen min ikke fungerte når prosessene ikke var logiske og rettferdige. Jeg strevde med prosesser som var politisk styrt.

– Har du et eksempel på den typen prosesser?

– Et klassisk eksempel er når det blir nedbemanning i et internasjonalt selskap som GE. Da gjelder det å ta diskusjonene, komme med forslag, kartlegge aktørene, vite hvor beslutningene tas og forstå hvem man skal snakke med. Jeg trodde lenge at ting løste seg bare man snakket sammen, men så enkelt er det ikke.

Det var casestudier i lederutviklingsprogrammet hos Aker som gjorde at hun oppdaget at hun måtte bli mer politisk. Gruppearbeidet ble filmet, og plutselig så hun så med egne øyne at hun ble litt hjelpeløs når diskusjonene begynte å bli politiske.

– Det var med skrekk og gru jeg så meg selv på film, men det var veldig effektivt.

Utvidet perspektiv

Saken fortsetter under annonsen

Underveis i programmet fikk Eva Kristensen og de andre tilbakemeldinger både fra gruppen og fra kursleder.

– Hva syntes du om å få tilbakemeldinger som gikk direkte på deg og din måte å jobbe på?

– For meg var det befriende, men ikke nødvendigvis lett. Som norsk kvinne liker jeg direkte tilbakemeldinger, noe man ikke er bortskjemt med som toppleder. Det var nok vanskeligere for noen av lederne som kom fra andre land. Vi nordmenn er ganske ærlige og direkte også til vanlig.

Akkurat det å gi tilbakemeldinger og bry seg om helheten er det også viktig å jobbe med i teamene i egen organisasjon, mener Kristensen, som har tatt med seg dette perspektivet - og hjelp fra Dagrun Dvergsdal - inn i GE Oil & Gas.

– I mine lederteam får ikke folk lov til å sitte der og bare bry seg om seg selv. Jeg forventer at alle engasjerer seg for å gjøre helheten god. Først når lederne gjør dette naturlig, leverer teamet ordentlig. I en sterkt funksjonell organisasjon som GE var dette en stor utfordring da jeg kom hit. Dette har vært en stor kulturendring hos oss, hvor Dvergsdals tilnærming har vært nøkkelen.