Uproff rekruttering: Ingen feil med ordningene

Publisert: 30. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Det betyr ikke at Iversen er fornøyd med dagens praksis. Årsaken til reaksjonene fra jobbsøkerne ligger heller i at mange av de sertifiserte rekruttererne, og de som mangler denne kompetansen, gjør en dårlig jobb, mener han.

– Det er skuffende at mange virksomheter og rekrutteringsfirmaer slurver med å bekrefte søknader og informere kandidater som har søkt på en jobb. Jeg tror ikke de skjønner hvor viktig dette er for bedriftens renommé på arbeidsmarkedet. Jeg har respekt for at mange har en travel hverdag, men man burde ta seg tid til å utvise vanlig folkeskikk, sier Iversen til Ukeavisen Ledelse.

Kvalitetsforskjeller

Han påpeker at det fremdeles er store kvalitetsforskjeller innen bransjen. Til daglig jobber Iversen med rekruttering, og har siden 2002 arbeidet som konsulent i Assessit og førsteamanuensis på Handelshøyskolen BI. Han er også ansvarlig for testprogrammene i sertifiseringsordningene til DNV–GL, og er opptatt av kvalitet innenfor rekruttering og seleksjon, men også innenfor personalområdet generelt.

– Gode målinger både på individnivå og organisasjonsnivå er et viktig beslutningsgrunnlag, mener han.

– Ser ikke skillet

Iversen tror på en forskningsbasert tilnærming, der man stiller vitenskapelige krav til de metodene som benyttes. 

Saken fortsetter under annonsen

– Dette vet vi at øker treffsikkerheten og gir økonomisk gevinst for en virksomhet på sikt. Klare kriterier er nødvendig, men vi ser en tendens til at det i stedet for spesifikke smale evner og kompetanser som er relevant for en bestemt stilling, så måles heller bredere evner og kompetanser som er relevante for mange ulike former for problemløsning, sier han.

Han presiserer at innholdet og utfordringer i mange stillinger endres raskt i dag. For eksempel blir det viktigere med generell problemløsningsevne, evne til kritisk vurdering og evne til samhandling. 

– Å ha en god dialog og forventningsavklaring med aktuelle kandidater er en del av dette. Jeg ser ikke helt det skillet som Frode Dale beskriver, poengterer han.

Gode ordninger

Hadde rekruttererne hatt tid og ressurser til å sette seg inn i sertifiseringsordningene og trent på å bruke metodene korrekt, som en del av sitt daglige virke, ville situasjonen sett annerledes ut, mener Iversen.

– Dette er gode ordninger. Hvis man fulgte det som fremkommer her burde det ikke være noen problemer. Problemet er jo at mange ikke er sertifiserte, eller at de ikke følger retningslinjene. Det er altså ikke ordningen eller sertifiseringen det er noe feil med, sier han.

Han hevder at ordningene samlet sett har ført til at rekrutteringsbransjen har blitt mer profesjonell, samt at rekrutteringspraksisen i mange norske virksomheter har blitt bedre. 

Saken fortsetter under annonsen

Dagens sertifiserings-ordninger for rekruttering:

I dag forvalter DNV–GL fire relevante sertifiseringsordninger:

  • Sertifisering av rekrutteringspersonell (minimumskompetanse hos rekrutterere) (personsertifisering)
  • Sertifisering av testbrukere (minimumskompetanse hos brukere av arbeidspsykologiske tester (personsertifisering)
  • Sertifisering av arbeidspsykologiske tester (minimumskrav til psykologiske tester)( Produktsertifisering)
  • Sertifisering etter standard som beskriver gode prosedyrer for evaluering av personer i arbeidssammenheng (prosessertifisering)

DNV–GL

 

Rekrutteringsekspert Ole I. Iversen mener at dagens ordninger for sertifisering innen rekruttering er gode, og at det er kunnskapsmangel og slurv som bidrar til å sette bransjen i et dårlig lys.

 
 
Rekrutteringsekspert Ole I. Iversen mener at dagens ordninger for sertifisering innen rekruttering er gode, og at det er kunnskapsmangel og slurv som bidrar til å sette bransjen i et dårlig lys.