Dårlig oppførsel sprer seg
Det viser en svensk studie gjort blant 6000 personer som har svart på spørsmål om det sosiale klimaet på arbeidsplassen. Ifølge forskning.se, som har omtalt studien, er opplevd uhøflighet en viktig årsak til mistrivsel på arbeidsplassen. De finner også at utrivelig sjargong er noe som sprer seg hvis man ikke gjør noe med den.
Den typen adferd det siktes til, er et uttrykk for mangel på gjensidig respekt. Dette kan komme til uttrykk på mange måter. Kanskje handler det om å skjule informasjon for noen, eller å ikke inkludere? Eller ryktespredning? Eller om å ta æren for andres arbeid? Eva Torkelson, som har ledet forskningen, sier til forskning.se at det dette er adferd som ikke er lovstridig, men som kan utvikle seg til mobbing om man lar det pågå.
Opplever støtte
Forskningsteamets studier viser at den vanligste årsaken til at man selv oppfører seg uhøflig er at man tar etter adferd man har sett hos sine kolleger. Forskerne finner at de som oppfører seg dårlig, opplever sterkere sosial støtte enn andre. Psykolog og professor Martin Bäckström sier til det svenske forskningsnettstedet at dette trolig gjør at «de uhøflige» blir mindre redde for negative reaksjoner fra ledere og kolleger.
Hva skal man så gjøre for å få slutt på uheldig oppførsel? Torkelson har tro på medarbeider- og lederutdanning, men kanskje kan man også gjøre noe selv?
Velkjent mekanisme
Det finnes flere studier som viser at uetisk adferd sprer seg, også ledere imellom.
Les: Mellomledere kopierer toppsjefens uetiske oppførsel.
Filosof Øyvind Kvalnes, som underviser i ledelse og etikk ved Handelshøyskolen BI og skriver bøker om etikk og lederskap, har tidligere uttalt Ukeavisen Ledelse at adferd og holdninger smitter, og påpekt at denne mekanismen slår inn for både gode og dårlige holdninger og god og dårlig adferd. Dette at vi har en tendens til å ta etter andre, er et fenomen som er behørig studert i biologi og i sosialpsykologi og vi kan se det i mange typer adferd. Kvalnes bruker hjelpsomhet som eksempel. Stiller du opp og hjelper andre, øker sannsynlighet for at de hjelper deg tilbake.
Følger vi denne tankegangen, kan et første steg på veien mot en mer positiv sjargong på jobben, altså være å tenke igjennom egen adferd og gå foran med et positivt eksempel. Og hvem vet - kanskje det smitter?