Spør juristene: Retten til stilling

Publisert: 4. september 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er personalansvarlig i en virksomhet som opererer med finansforvaltning og utlån av kapital. På utlånssiden har vi nå hatt en jevnt synkende aktivitet, fordi utlånsbetingelsene våre er noe dårligere enn markedsbetingelsene. Dette fordi vår virksomhet er underlagt en stor grad av politisk styring. Vi ser ikke bort fra nedbemanningsbehov på den sektoren i virksomheten. Til gjengjeld har vi andre deler av virksomheten, hvor det er snakk om nyrekruttering. Hvordan forholder vi oss med eventuell overtallig arbeidskraft i forhold til disse nyrekrutteringene.

HR-ansvarlig

Svar: De sier ikke noe om dette er en statlig eid virksomhet, slik at de ansatte er statstjenestemenn. Deres faktumbeskrivelse kan tyde på det. Men hvis virksomheten reguleres av arbeidsmiljøloven, har en person som er truet av oppsigelse rett til ansettelse i ledig stilling forutsatt at vedkommende er kvalifisert. Hvis vedkommende ikke er kvalifisert, vil han for så vidt ikke ha rett til en ledig stilling. Når det gjelder spørsmål om kvalifikasjonskrav, vil selvfølgelig de fleste stillinger forutsette en viss innføring. Hvis det er snakk om å rekruttere arbeidskraft som uansett må gjennom en viss intern skolering, vil selvfølgelig overtallige i andre deler av virksomheten også kunne konkurrere om jobben i en slik situasjon. Og faktisk ha rett til den fremfor eksterne søkere. Er det snakk om en lengre opplæring på mange måneder for å gjøre vedkommende kvalifisert, er nok rettsreglene slik at vedkommende ikke har fortrinnsrett til denne ansettelsen.

Er det tjenestemannsloven som regulerer ansettelsesforholdet, vil ansatte med mer enn 4 års ansettelse ha såkalt «tungt oppsigelsesvern».

SBDL v/Arvid R. Ødegård

 
Saken fortsetter under annonsen