Spør juristene: Pemittering og oppsigelse

Publisert: 8. oktober 2015 kl 15.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Jeg er leder av en middels stor virksom­het som for kort tid siden måtte gå til permittering av en del ansatte, fordi vi rett og slett ikke har nok å gjøre. Etter hvert som det har utviklet seg, har det gått opp for meg at situasjonen for de aller fleste av dem antagelig vil være permanent på overskuelig sikt. Jeg har derfor kommet til at jeg bør gå til oppsigelse i stedet. Hva skjer da med permitteringen? Hva med arbeidstagere som selv har klart å skaffe seg nytt arbeid og kanskje også har tiltrådt dette i permitteringstiden?

Spørrende arbeidsgiver

Svar: Dersom en arbeidsgiver går til oppsigelse på samme grunnlag som permitteringen, vil permitteringen måtte opphøre umiddelbart. Vilkåret om at arbeidsmangelen skal være midlertidig er da ikke lenger tilstede, og arbeidsgiver må betale lønn i oppsigelsestiden. Det bør derfor planlegges, slik at ansatte som tidligere var permittert, men som må betales lønn i en oppsigelsestid, i størst mulig grad kan beskjeftiges.

Når det gjelder arbeidstagere som sier opp i permitteringsperioden, kan disse si opp arbeidsforholdet med en frist på 14 dager uansett hvor lang oppsigelsesfrist som ellers følger loven eller avtale. Hovedavtalen har i tillegg i § 8-6, 3. ledd (Hovedavtalen mellom LO og NHO) en regel om at arbeidstager kan fratre arbeidsforholdet uten noen oppsigelsesfrist dersom vedkommende allerede har vært sammenhengende permittert i 3 måneder og det ikke er fastsatt noe tidspunkt for permitteringens opphør, og grunnen til fra­tredelsesønsket er at vedkommende skal tiltre nytt annet arbeid. Tilfredsstilles alle disse 3 vilkår, kan arbeidstager fratre uten frist.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

 
Saken fortsetter under annonsen