Spør juristene: Høstferie som «gikk i vasken»

Publisert: 1. oktober 2015 kl 16.03
Oppdatert: 1. oktober 2015 kl 16.03

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som tiltrådte nytt ansettelsesforhold 1. oktober d.å. Jeg hadde regnet med å kunne ta høstferie litt senere i måneden, alternativt i begynnelsen av november. Ny arbeidsgiver sier nei til dette og mener jeg ikke har krav på ferie når jeg begynner i ny stilling så sent på året. Har han rett?

Ny arbeidstager

Svar: Spørsmålet om retten til feriefritid er regulert i ferieloven § 5. Her heter det at «arbeidstager som tiltrer senest 30. september i ferieåret, har rett til full feriefritid. Arbeidstager som tiltrer etter dette tidspunkt har rett til feriefritid på 6 virkedager».

Forutsetningen for å kreve feriefritid etter begge alternativene er imidlertid at full ferie ikke allerede er avviklet hos annen arbeidsgiver tidligere i ferieåret. Det virker derfor som om du kan ha krav på i hvert fall den reduserte feriefritiden på 6 virkedager, dvs. 1 uke. Dette må imidlertid omfatte både en høstferie og eventuelt ferie i forbindelse med julen, hvis du planlegger å ha fri noen av virkedagene i romjulen. Ta spørsmålet opp med arbeidsgiver igjen og gå fremfor alt diplomatisk frem. Det er neppe noen «høydare» å starte et arbeidsforhold med en krangel om dette.

SBDL v/Arvid R. Ødegård

 
Saken fortsetter under annonsen