Vil EUs kapitalmarkedsunion styrke City og gjøre det enklere for gründere å skaffe kapital?

Foto

Små selskaper får fem ganger så mye kapital i USA som i Europa

Publisert: 30. september 2015 kl 09.54
Oppdatert: 30. september 2015 kl 09.54

På tross av at EUs totale økonomi er større enn USAs er de europeiske aksjemarkedene under halve størrelsen, og markedene for gjeldskapital er kun en tredjedel av de i USA. Dette kan være en viktig forskjell som forklarer hvorfor oppstartsselskaper har lettere for å hente kapital i USA enn i Europa. Det skriver den britiske EU-kommissæren for finans, Jonathan Hill, i en kronikk i Financial Times i dag. Hill er ansvarlig for å styrke EUs finansmarked.

Og han har tall til å dekke opp påstandene.

  • Små og mellomstore selskaper i USA klarer å skaffe til veie fem ganger så mye finanskapital i form av aksjer og gjeldsobligasjoner enn tilsvarende selskaper klarer i Europa. 
  • Dersom de europeiske venture-markedene hadde vært like store som de i USA, hadde europeiske selskaper kunnet hente 90 milliarder euro mer kapital over de siste fem årene.

Oppstartselskaper burde ikke måtte dra til USA for å finne investorer, skriver han. Små selskaper i Europa er i stor grad avhengig av at banken finansierer ekspansjon og prosjekter, og slik er det ikke i USA. Det er grunnen til å at han nå lover å legge frem forslag til lovendringer som skal styrke europeisk venture-bransje. 

Barrierer

Hill har mange utfordringer han må overvinner for å klare målet om kapitalmarkedsunion. For eksempel gjør de mange medlemslandenes avvikende nasjonale konkurrslovgivning det krevende med investeringer over landegrensene. 

For å få bankene til å låne ut mer, foreslår han nå et nytt EU-rammeverk med lavere kapitalkrav. Samtidig vil han forsiktig støtte opp om enklere, mer gjennomsiktig og standardisert verdipapirisering.

Saken fortsetter under annonsen

At det nettopp er lord Hill som nå skal forsøke å styrke europeiske finansmarkeder har selvsagt ikke blitt forbigått i stillhet i Europas finanshovedstad City i London. Et sitat innhetet av FT fra en City-bankmann oppsummerer situasjonen:

"Lord Hills utnevnelse som leder for EUs finansielle tjenester, er som å gi Storbritannia nøkkelen til kongeriket, det er en mulighet til å gjøre om på europeiske markeder og la City ta fortjenesten".

Likevel har ikke champagnekorkene poppet over hele London i dag. I stedet for en gjennomgripende revolusjon, er det mer en forsiktig reform Hill legger opp til. Grunnen kan være britenes EU-skepsis, ifølge eksperter avisen har snakket med.