Små selskaper får fem ganger så mye kapital i USA som i Europa
På tross av at EUs totale økonomi er større enn USAs er de europeiske aksjemarkedene under halve størrelsen, og markedene for gjeldskapital er kun en tredjedel av de i USA. Dette kan være en viktig forskjell som forklarer hvorfor oppstartsselskaper har lettere for å hente kapital i USA enn i Europa. Det skriver den britiske EU-kommissæren for finans, Jonathan Hill, i en kronikk i Financial Times i dag. Hill er ansvarlig for å styrke EUs finansmarked.
Og han har tall til å dekke opp påstandene.
- Små og mellomstore selskaper i USA klarer å skaffe til veie fem ganger så mye finanskapital i form av aksjer og gjeldsobligasjoner enn tilsvarende selskaper klarer i Europa.
- Dersom de europeiske venture-markedene hadde vært like store som de i USA, hadde europeiske selskaper kunnet hente 90 milliarder euro mer kapital over de siste fem årene.
Oppstartselskaper burde ikke måtte dra til USA for å finne investorer, skriver han. Små selskaper i Europa er i stor grad avhengig av at banken finansierer ekspansjon og prosjekter, og slik er det ikke i USA. Det er grunnen til å at han nå lover å legge frem forslag til lovendringer som skal styrke europeisk venture-bransje.
Barrierer
Hill har mange utfordringer han må overvinner for å klare målet om kapitalmarkedsunion. For eksempel gjør de mange medlemslandenes avvikende nasjonale konkurrslovgivning det krevende med investeringer over landegrensene.
For å få bankene til å låne ut mer, foreslår han nå et nytt EU-rammeverk med lavere kapitalkrav. Samtidig vil han forsiktig støtte opp om enklere, mer gjennomsiktig og standardisert verdipapirisering.
At det nettopp er lord Hill som nå skal forsøke å styrke europeiske finansmarkeder har selvsagt ikke blitt forbigått i stillhet i Europas finanshovedstad City i London. Et sitat innhetet av FT fra en City-bankmann oppsummerer situasjonen:
"Lord Hills utnevnelse som leder for EUs finansielle tjenester, er som å gi Storbritannia nøkkelen til kongeriket, det er en mulighet til å gjøre om på europeiske markeder og la City ta fortjenesten".
Likevel har ikke champagnekorkene poppet over hele London i dag. I stedet for en gjennomgripende revolusjon, er det mer en forsiktig reform Hill legger opp til. Grunnen kan være britenes EU-skepsis, ifølge eksperter avisen har snakket med.