Foto

ID 50868456 ©  | Dreamstime.com

Slik lokker Lego kvinnene til seg

Publisert: 15. oktober 2015 kl 10.05
Oppdatert: 15. oktober 2015 kl 10.09

Den danske leketøysgiganten Lego har fått kritikk for at ledelsen har vært en «manneklubb», men det ser ut til å være endringer på gang. I første halvår 2015 utgjorde kvinner 44 prosent av nyansettelsene og forfremmelsene i de to øverste ledelsessjiktene. Dette er ifølge avisen Berlingske Business rekordhøyt til Lego å være, og en stor økning fra 2011. Da lå andelen på 23 prosent.

En av grunnene til at flere kvinner nå blir ledere i Lego, skal være at toppledelsen har endret på rekrutteringsrutinene sine. Jørgen Vik Knudstorp, toppsjefen i Lego, har blant annet uttalt at Lego har vært for maskuline i uttrykket, og dermed selv har vært medskyldig i deler av rekrutteringsproblemet.

Noe av det Lego har gjort for å få tak i flere kvinner til lederstillinger, er å endre på farger, layout og ord i jobbannonsene. Dette skjer etter at selskapet har analysert gamle jobbannonser og responsen på dem. 

Da Berlingske Business ba Lego utdype hvordan de har endret på annonsene, kom konsernet blant annet med følgende eksempler: De bruker ord som «fellesskap» og «samarbeid», fordi disse ordene kan appellere mer til kvinner enn ord som «måldrevet» og «resultatorientert». De har i jobbannonser for ledere som skal lede andre ledere også tatt i bruk ord som «varme» og «omsorg». I tillegg til å endre på ordvalget, har Lego i større grad enn før lagt vekt på å beskrive kulturen i selskapet i jobbannonsene.

Lego har iverksatt flere tiltak for å få flere kvinnelige ledere. Rekrutteringsselskapene som jobber for Lego skal ha fått klarere beskjed om selskapets likestilingsambisjoner. De må komme opp med et mer mangfoldig utvalg kandidater enn tidligere. Internt i Lego er målsetningen at både menn og kvinner skal være representert når lederkandidater intervjues. Tidligere har ansettelsespanelene vært dominert av menn. 

Saken fortsetter under annonsen